Какво ще си помислите, ако срещнете дюнер, запътил се към

...
Какво ще си помислите, ако срещнете дюнер, запътил се към
Коментари Харесай

10-годишната Руми пише втори роман

Какво ще си помислите, в случай че срещнете дюнер, запътил се към събранието на дюнерите, кандидат-парижанин на име Кордон Бльо и снежен човек, който хапва бубояхния? Не, не сънувате. Попаднали сте в различен свят - този на героите от книгата на четвъртокласничката Румена Катрева.

Макар да е смела и амбициозна като съименичката си Румена челник, надарената Руми е кръстена не на нея, а на дядо си - полковник Румен Катрев, боен магистрат и някогашен ръководител на Пловдивския боен съд. Татко  Георги също е правист, а майка  Мария е учителка в детска градина. Има си сестричка Нелина, която е във втори клас. Двете - Руми и Нели, се обичат доста и не стопират да измислят лудории, с които оцветяват дните си. Техните общи занимания въодушевяват Руми да сътвори утопичен свят от завършения. И да напише първата си книга, която озаглавява „ Приключенията на Снежко ”.

Всичко стартира в една светла зимна заран, също като днешната. Мими и Митко измайсторяват снежен човек - Снежко, и му се радват от сърце. Цялата история би спряла дотук, в случай че Дядо Коледа, пристигнал да остави подаръците, не бе докоснал пътем с магическата си пръчка вледенения воин. Така, вместо да изчезне като своите събратя при първите слънчеви лъчи, Снежко оцелява цял-целеничък чак до април. И потегля на странствуване, воден от свежата детска фикция на Руми. По пътя си среща костенурката Повлеканка, питона Зорак, камилата Нанси и госпожа Сова, която изследва под микроскоп вълшебен вещества. После чака златния астероид, който пада от небето тъкмо в среднощ на 11 април и може да трансформира в богаташи всички горски жители. Буди се върху първокласно легло от маршмелоу и седи на скамейка от краставица в страната Хранохран дружно с приятелите си Рокси, Насладка и Киселко.

И в случай че всичко това ви се коства малко, може да прочетете по какъв начин акулата Артър хапва Снежко за закуска. Любознателният странник обаче не се отчайва, а подхожда креативен към казуса. Събира перки от изядените риби в корема на хищника и стартира да го гъделичка с тях от вътрешната страна. Артър киха и изплюва Снежко на независимост.

„ Идеите ми хрумват, до момента в който чета. Не че ги извършвам кражба от другите писатели, те са си мои. Ала техните мисли ме навеждат на други мисли... И по този начин всичко се подрежда ”, споделя младата авторка. По думите на майка, Руми стартира да чете още 4-годишна. Без да срича, безусловно безпрепятствено. Укротява останалите малчугани в детската градина, като им реди приказки. По същото време стартира да натрупа своя сбирка от книги. Вече има 217 издания в библиотеката си. Всички в фамилията знаят, че за надарената четвъртокласничка това е най-хубавият подарък. Баба, дядо, мама и баща, приятелите не стопират да я изненадват с нови томчета от обичаните  автори. Руми е почитател на поредицата за Пърси Джаксън и боговете на Олимп и на драго сърце препрочита „ Дневникът на един Дръндьо ”. А когато върви на кино в мола, наложително се отбива и в книжарницата, с цел да грабне следващото богатство. Наскоро, по време на почитател среща, се докоснала до един от любимците си - влогъра с милиони гледания в YouTube Станислав Койчев-Стан. Чакала на опашка за подпис и се сдобила с първия му разказ „ Невидим ”.

Но до момента в който идолът  дебютира в литературата на 25, Руми издава първата си книга едвам на 10. С помощта на госпожата в учебно заведение прави промоция на " Снежко " пред съучениците си в ОУ „ Яне Сандански ” и в детска градина „ Детелина ”, където работи майка. Половината от децата са като омагьосани от света на невръстната авторка и вземат решение: И ние ще пишем книги! За нея обаче литературата не е концепция фикс.

Сега Руми написа втората си книга -  хорър разказ с детайли на криминале и препратки към старогръцката митология. 

 „ Всъщност, обичам повече математиката ”, изненадващо декларира Руми и разкрива, че има дълги интервали, през които се интересува от напълно " нелитературни " неща. Ходи на спортна гимнастика и обожава да играе със сестра си Нелина. „ Наскоро бяхме на пижамено празненство с другари у баба и дядо. Не спахме цяла нощ и свършихме куп дивотии. Залепихме им вратата, с цел да не могат да излязат ”, смее се чаровното момиче.

Обича да гледа страшни филми

Едно от най-любимите  занимания е да гледа страшни филми с приятелки късно вечер. Треперят, само че не могат да откъснат взор от екрана. Когато сестричката  е едвам на 4, я „ тренира ” с „ Кървавата Мери ”, а в този момент приключва своя хорър разказ. 

А до момента в който новата книга види бял свят, Руми е подготвена да показа първата си творба пред всички деца и възпитаници, които проявят интерес към нея. „ Приключенията на Снежко ” можете да намерите на щандовете на книжарници „ Хермес ” и „ Хеликон ”.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР