Какво ще се случи след по-малко от 11 часа и

...
Какво ще се случи след по-малко от 11 часа и
Коментари Харесай

Какво ще стане в Каталуния - никой още не знае

Какво ще се случи след по-малко от 11 часа и ще има ли референдум за самостоятелност в Каталуния? Категоричен отговор на този въпрос към момента няма.
Всички очи са вперени в испанската самостоятелна област, като испанските централни управляващи вършат всичко допустимо да няма плебисцит. Според Енрик Мило, който е най-високопоставеният служител в Каталуния, назначен от централното държавно управление в Мадрид, сътрудници от испанската жандармерия са запечатали Каталунския районен център по връзките. Със запечатването се лишава опцията да има електронна връзка с 2315 планувани за гласоподаване секции, т.е. няма опция по електронен път да излизат данни за резултати, както и да се гласоподава онлайн . По думите на Мило, по този начин не може да бъде извършен референдум, който да е юридически обезпечен и да е обвързващ, както е дало обещание районното държавно управление на Каталуния.
В публично изказване испанското държавно управление разгласи, че от 2315 секции към този момент са затворени над 1300 т.е. там сигурно няма да може да се гласоподава . 1 63 учебни заведения, в които е планувано да има секции, обаче са окупирани от възпитаници и родители, като през цялата събота (30 септември) там имаше събития – празненства, спортни интензивности, благотворителни действия, т.е. нищо, поради което управляващите да могат да се намесят . Родителите и децата им започнаха да се събират в образователните заведения още от петък (29 септември), като се канят да прекарат и тази нощ, с цел да могат да гласоподават на следващия ден. Има обаче експлицитна заповед към испанските сили за сигурност да разчистят всички секции, в които има опити за гласоподаване, като не се прецизира по какъв начин тъкмо ще стане това, въпреки разпорежданията са да не се употребява мощ. Това би трябвало да стане до 6 сутринта българско време, а стартът на гласуването е разгласен за 9 сутринта българско време.

Prepared to stay the night to keep the poling stations open. #CatalonianReferendum pic.twitter.com/t0td3qI8Gw
— Butterfly Rebellion (@Butterfly_Reb) 30 септември 2017 година
По информация на The Washington Post край крайбрежията на Каталуния са ситуирани военни кораби с испански армейски елементи , които да се намесят при положение на потребност. Няма обаче информация за какви сили става въпрос.
До 300 000 евро пък ще е санкцията за доброволци, които оказват помощ за организацията на работа на секциите за референдума , осведоми Reuters. Въпреки това се чака десетки хиляди хора да опитат да гласоподават.

I`ve not seen this kind of uprising since I was in Berlin in 1989. Not sure #EU has woken up to significance of #CatalonianReferendum pic.twitter.com/lyzL6CVaI1
— Roger Casale (@rogercasale) 30 септември 2017 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР