Какво ще се случи с пазара на имоти у нас.

...
Какво ще се случи с пазара на имоти у нас.
Коментари Харесай

Какво ще се случи с пазара на имоти у нас


Какво ще се случи с пазара на парцели у нас. Предстои повишаване на лихвите, както и заплащанията по заеми, споделя специалист.

Нашата валутна политика е директно обвързвана с тази на ЕЦБ. Депозитните лихви ще стартират да се усилват, със закъснение до година ще идват нещата, които се случват в Америка. Намаляват се продажбите на парцелите с към 20%. Това разяснява за  Деян Василев, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори.

По думите му главната рента ще стигне най-малко 3% следващата година. „ Лихвите по заемите ще стигнат 4-5% до година две. Очаква се заплащанията по заеми с закрепени лихви да се усилят с до 200 лв. за заем от 100 000 лв.. Трябва да се внимава за свръхзадлъжнялост, не повече от 50% от приходите да отиват за вноски по заеми “, прикани специалистът.

Според Добромир Ганев от Национално съдружие „ Недвижими парцели “ скоро ще се усети „ охлаждащ “ се заможен пазар. „ Имаме 7% растеж от размера покупко-продажби, единствено огромните градове бележат половин % спад. размерът от строителство се усили през първото шестмесечие, към 1 млн. кв. метра. Компании и физически лица са към момента дейни на пазара “, изясни Ганев.

За него се свива размерът предложение на парцели на пазара. „ Предприемачите също ще усетят тежестта на повишаване на лихвите посредством намалелия интерес, само че надали ще се случи доникъде на идната година.

Вероятно ще има новости при договорния развой. Уменията на професионалните брокери ще бъдат значими при договаряне на цените, ще има по-голям марж при отстъпките “, съобщи той. И добави, че в София покупко-продажбите, за които е било нужно кредитиране е към 50%, а във Варна, Бургас, Стара Загора са от 25 до 35%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР