Какво ще се случи с хода на епидемията от COVID-19

...
Какво ще се случи с хода на епидемията от COVID-19
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Проблемът с ресторантите е като пием три ракии и дойде певицата

Какво ще се случи с хода на епидемията от COVID-19 при набиращата все по-голяма скорост трета вълна, отварянето на заведенията за хранене от 1 март, за което се появи твърдо заричане и през днешния ден, и идните парламентарни избори на 4 април? Този въпрос стои на дневен ред, а пред ”Свободна Европа ” доцент Ангел Кунчев уточни - изцяло е допустимо тогава да се доближи връх, само че в случай че темповете се запазят такива, проблем няма да има. Сиреч - няма да има чакащи в коли за спешна помощ пациенти и умиращи перд стълбите на лечебните заведения хора.
" Имам изключително мнение по повод визитата на заведенията за хранене. При нашият нрав ограниченията не се съблюдават. Не е проблем човек да седне, да вечеря в ресторант и да си тръгне. Проблемът е като ударим три ракии, пристигна певицата, хванем се на хорото и забравим за всички ограничения. Ако влезем в нормите, няма да е съдбовно ", изясни още държавният основен здравен контрольор.

А другояче - Кунчев разяснява хаоса със стартирането на всеобщата имунизация на хора против COVID-19, неналичието на организация, количества и избор на препарат, за което от здравните управляващи другояче уверяваха. Въпреки нареждането на премиера от през вчерашния ден количества ваксини да се обезпечат за дребните обитаеми места, проблеми с доставките има, а организирането на процеса към момента наподобява надалеч.

" И през вчерашния ден, и през днешния ден всеобщо се раздават ваксини на общопрактикуващите лекари. За страдание не е задоволително огромен броят на имунизациите. Имунизацията при персоналните лекари стартира и най-добре беше да им дадем всичко, което им би трябвало. За момента такива са дозите. Въпрос на време е. В четвъртък идват нови дози от Moderna, а събота и неделя - от AstraZeneca. Ваксини ще има. Разшири се фронта на имунизацията, ползата е огромен. Затова се стигна до подобен краткотраен дефицит ", изясни доцент Кунчев.

Здравният контрольор бе безапелационен - страната не фаворизира никой от препаратите, а страната ни е осигурила относително идентични количества и от трите вида препарати.

" Засега работим главно с РНК ваксини и първата векторна. На Янсен ще пристигна втората половина на месец март. Все повече се форсират доставките и все по-големи количества ше има. Това, което казахме, ще стане факт евентуално в края на март”, даде обещание Ангелов.

Заявката през месец март да имаме право на избор пристигна и от друго място - шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев.

" Хората ще имат тази опция да избират. Няма я сега. В момента вършим ваксини с каквото можем ", уточни още доцент Кунчев.

По думите му огромният въпрос тогава ще е: Къде да се имунизираме и къде каква ваксина има, с цел да можем да изберем.

Интересът към имунизациите обаче се оказа по-голям този, за който страната наподобява беше подготвена. Поради предстоящите огромни доставки сега първа доза от имунизациите се слага на оптимално огромен брой хора. Иначе казано - не се пазят количества за втората доза. Това слага въпроса какво ще се случи, в случай че времето пристигна, а ваксини няма?

" Нищо изключително не се случва с хората, които не получат втора доза. Това е принцип на имунологията. Най-добър резултатът е да се направи тогава, когато би трябвало. Но няма проблем. Антитела има и след първата игла”, изясни още доцент Кунчев.

По думите му имунитет се придобива сред 7 и 10 дни от първото слагане.

" Това обаче не значи, че не може да носи вируса. Затова предлагаме да се продължи съблюдаване на ограниченията през целия интервал ", изясни още здравният контрольор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР