Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници? Този

...
Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници? Този
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Вапцаров многократно е разстрелван с думи след смъртта си 

" Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници? " Този риторичен въпрос останал във вечността, възпита генерации наред българи. И през днешния ден с вас разлистваме пожълтелите страници на тази история, с цел да отбележим паметта на огромния стихотворец Никола Вапцаров. Каква беше тяхната виновност – млади, запалянковци, хора, повярвали в свят на вярата, на достолепието? Тези младежи, идеалисти, са наказани доста бързо, и изтезанието е изпълнена тук, вечерта, в 21 ч. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателна гала във връзка 81-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров.

" Днес, 2023 година, 81 година по-късно, думите и стихчетата на Никола Вапцаров от " Моторни песни " би трябвало още веднъж да се препрочитат и всяко едно потомство да вижда мъдростта в тях ", добави тя.

Йотова акцентира, че през днешния ден живеем още веднъж в свят, раздиран от несъгласия, спорове, в който бушува война, в която още веднъж умират младежи.

" Нашият дълг е да им кажем: вие също имате право на независимост, вие също имате право на живот, вие също имате право на своите фантазии, вие също имате право на своето бъдеще ", сподели още тя.

Според нея трябва да изкореним думи като война, ненавист, както и че забравихме думи като мир, независимост и правдивост.

Тя означи, че Никола Вапцаров е разстрелван след гибелта си с думи неведнъж. " Поколения наред учиха, че за Вапцаров би трябвало да се знае, само че да не се помни, да се приказва страхливо, с шушукане. Това ощетява нас като народ, тъй като е поругаване на българската история ", сподели още вицепрезидентът и добави, че в нашия политически живот да ругаеш предишното и да го отричаш е с цената на добре платена индулгенция.

Десетка жители също се събраха на Мемориала „ Гарнизонно стрелбище " да отдадат респект към паметта на Никола Вапцаров и да слагат цветя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР