Какво се вижда на горната прелюбопитна снимка, направена от марсохода

...
Какво се вижда на горната прелюбопитна снимка, направена от марсохода
Коментари Харесай

Марсоходът Кюриосити откри признаци за засъхнала кал и пукнатини на Марс!

Какво се вижда на горната прелюбопитна фотография, направена от марсохода “Кюриосити ”? Според учените тази мрежа от пукнатини може да се е получила от пресъхването на марсианската тиня в далечното минало.

Горната находка е открита в региона Мъри, намираща се в подножието на планината Шарп на кратера Гейл. Много добре знаем от ежедневната процедура, че когато калната почва се втвърдява, се образуват пукнатини, които неведнъж наподобяват на мрежа. Калните пукнатини се назовават от учените още “десикационни пукнатини ”. Тук обаче не приказваме за пукнатини, образували се преди няколко дни или седмици – не, в случай че това в действителност са кални пукнатини на Марс, те са се образували преди повече от 3 милиарда години. Тогава знаем, че Марс е бил по-топъл и изискванията му са се доближавали до тези на Земята. Наличието на кални пукнатини на Марс е удостоверение за редуващи се интервали на изсъхнал и мокър климат.

Марсоходът на НАСА “Кюриосити ” ще продължи да учи Червената планета през идващите месеци и години. Неговите по-нататъшни проучвания на планината Шарп биха могли да оказват помощ в разгадаването на мистерията по кое време и за какво Марс се е трансформирал от гостоприемна планета в днешната суха пустиня.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР