Какво се случи Папа Франциск се обърна миналия петък във видеообръщение

...
Какво се случи
Папа Франциск се обърна миналия петък във видеообръщение
Коментари Харесай

Възхвала на руските царе: ето как папата спонтанно си докара голяма беля

Какво се случи

Папа Франциск се обърна предишния петък във видеообръщение онлайн към към съветски младежи. католици, събрали се в Санкт Петербур, в непринудено изявление след тирада предишния петък с думите, че би трябвало да помнят, че са наследници на царе като Петър Първи и Екатерина Втора. Двамата монарси уголемяват съветската империя през 17-и и 18-и век, в това число завладявайки елементи от днешна Украйна. Президентът на Русия Владимир Путин обаче се базира на тяхното завещание, с цел да обоснове нахлуването си и анексирането на украински територии през предходната година.

Заради думите си нощес Франциск бе подложен на остри рецензии.

Днес Ватиканът опита да измъкне папата от обстановката. Франциск не е имал желание да възхвалява съветския империализъм, възхвалявайки царете, разширили съветската империя, съобщи през днешния ден Ватиканът, откакто забележките му в тирада предходната седмица бяха разкритикувани от Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Папата възнамеряваше да насърчи младежите да запазят и да разпространяват всичко позитивно във великото съветско културно и духовно завещание и сигурно не да възвеличава логиката на империализма и държавни персони, (които той - бел. ред.) загатна за да уточни някои исторически интервали за информация ", сподели в изказване представителят на Ватикана Матео Бруни.

Киев се разгневи, Кремъл се зарадва

Киев назова забележките " почтени за надълбоко страдание ".  " Именно с такава империалистическа агитация за " духовни връзки " и " нужда " от избавяне на " великата майка Русия " Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села ", съобщи във своя обява във " Facebook " Олег Николенко, представител на украинското външно министерство. " Дълбоко скърбя, че сходни схващания за това, че са велика мощ и които всъщност способстват за хроничната настъпателност на Русия, се изричат от папата, умишлено или неумишлено ", добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа черква от източен ритуал, съобщи, че думите на папата са предизвикали " голяма болежка и паника " и че се притеснява, че те могат да " вдъхновят неоколониалните упоритости на страната агресор ". Той изиска пояснение от Ватикана.

Кремъл обаче дефинира изявлението на папата доста задоволително и сподели, че съветската страна има богато завещание и е добре, че папата познава съветската история.

Езикът на Франциск: откъс  

Папа Франциск прочете квалифицираната си тирада на испански език, само че в края ѝ мина на италиански и сподели: " Не забравяйте (своята) приемственост. Вие сте наследници на великата Русия - великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкоз доста просвета, с толкоз доста човещина. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред ".

Ватиканът разгласява текста на обръщението в събота, само че не включи последния, спонтанен абзац. Видеозапис на изявлението на папата, в който е включен и коментарът след квалифицираната тирада, бе оповестен от религиозни уеб сайтове.

Приятелски огън по папа  

Редакционна публикация на италиански уебсайт, профилиран по католическите въпроси, назова думите на папата " странни " на фона на деликатния исторически миг. В публикацията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 година до 1796 година, анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина пази йезуитите в следените от Русия земи, откакто папа Климент Четиринадесети потиска ордена в международен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР