Какво се случи? В средата на февруари 2021 г. тогавашното

...
Какво се случи? В средата на февруари 2021 г. тогавашното
Коментари Харесай

Управляващите посегнаха на несменяемата КЗК

Какво се случи?

В средата на февруари 2021 година тогавашното болшинство в Народното събрание реши да усили мандата на тогавашния състав на Комисията за защита на конкуренцията, който прочее изтичаше същата година. Случи се и друго - членовете й получиха и имунитет. Причината - съгласно признатите тогава промени те не могат да бъдат освобождавани от своите постове, без значение нарушават ли закона, или не. И всичко това с претекст, че българското законодателство би трябвало да се синхронизира с европейското.

Освен това председателката на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Това може би е изцяло инцидентно.

С измененията мандатът на членовете на комисията се понижава от 7 на 5 години, както беше преди ГЕРБ да създадат нарочна корекция за неговото удължение. Сегашният състав на комисията трябваше да работи до 2021 година, единствено че с измененията на ГЕРБ и патриотите бе удължен до 2023 година.

Освен това за членовете на комисията се вкарват редица нови условия, най-малкото от които е просветителната им степен да бъде наложително " магистър ", а освен " бакалавър ", както е сега.

Вносителите оферират още 7-членният състав на Комисия за защита на конкуренцията, който към този миг се състои от началник, един заместител и петима членове, да има ръководител, двама заместници и четирима редови членове.

Друга част от новите условия са: членовете да не са оповестени в несъстоятелност като търговци и не са в такова производство; да не са били членове на управителни и контролни органи на сдружения, оповестени в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата за решението за обявяване, ако има неудовлетворени кредитори; да не са шефове, изпълнителни шефове, членове на управителен или контролен орган или безпределно отговорен съдружник; да не са в роднинска връзка (или съжителство) с друг член на комисията и други.

В плана се планува още в едномесечен интервал от приемането на изменението в закона, да стартира процедура по подмяна на сегашния състав на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР