Какво решение е взела Комисията за отнемане на незаконно придобито

...
Какво решение е взела Комисията за отнемане на незаконно придобито
Коментари Харесай

КОНПИ: Всичко е секретно, дори това дали и къде е заседавала комисията

Какво решение е взела Комисията за лишаване на нелегално добито имущество /КОНПИ/ по инспекцията на издателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев на съвещанието си през вчерашния ден - нямаме право да научим публично.

Но това не е всичко: не можем да получим удостоверение къде е заседавала комисията - дали в София или в Благоевград, както се говореше през вчерашния ден (според непотвърдена информация - членовете й са се събрали в хотел); не можем да научим с какъв брой гласа е взето решението; дали точката е била в дневния ред

загадка е даже дали изобщо е имало съвещание

Според Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество информацията, добита от членовете на комисията и инспекторите, работили по инспекцията е служебна загадка (чл. 16) и въз основата на този текст очевидно се лимитира цялата информация за съвещанията.

Вярна ли е информацията, изнесена в " 24 часа " в сряда вечер* и представена от други медии - на този въпрос ръководителят на отдел " Връзки с обществеността " на КОНПИ Боряна Йотова сподели: " Официален отговор подобен въпрос не може да има. Дори и на ръководителя да звъннете. Едва откакто бъде импортирано в съда решението на комисията и съдът се произнесе, информацията става обществена. А в случай че е имало теч на информация, отговорност носи, който я е изнесъл. "

Комисията всекидневно заседава в цялостния си състав от петима души дружно с ръководителя - продължи обясненията си служителката. С добавката, че от време на време участват и инспекторите, които са правили инспекцията, само че те можели да рапортуват и по видеоконферентна връзка. На съответния въпрос на " Дневник " дали ръководителят на КОНПИ Пламен Георгиев " е взел участие в съвещанието в Благоевград " Боряна Йотова не отговори еднопосочно. А многословно описа, че през вчерашния ден е разговаряла с него по телефона във връзка евродоклада и е " останала с усещането, че е в София ".

На въпроса - в случай че хипотетично комисията реши въпреки всичко да приключи инспекцията, по какъв начин ще научи проверяваният, Йотова изясни, че и това няма да научи. Понеже проверяваният въобще няма право да знае, че го ревизират, стимулира се Йотова съгласно закона. " Но господин Прокопиев знае, дори го написа ", възкликнах аз. " Но той знае от прокуратурата, не от КОНПИ ", отговори ми служителката.

Според закона, в случай че КОНПИ е взела решение да образува произвеждане т.е. да бъде натрапен запор - настояването се внася в съда (избира се окръжния съд по отношение на седалището на компаниите, за които се желае мярката). Съдът се произнася неотложно, само че в закона няма период, в който комисията е длъжна да изпрати настояването си.

" Дневник " ще продължи да търси информация публично и неофицилно за решението на КОНПИ.

* В обява на " 24 часа " се твърди, че е било взето решение за запор на активи на Иво Прокопиев, само че изказванията в нея са комплицирани и предизвикващи още въпроси и се въздържаме да ги цитираме. В текста също се твърди, че информацията за взетото решение била стигнала до Народното събрание с " значимо конкретизиране ", че решението няма да засегне фирмата-издател на " Капитал " и " Дневник " - " Икономедиа ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР