Какво представляват кондензационните следи? Това са изкуствени облаци с форма

...
Какво представляват кондензационните следи? Това са изкуствени облаци с форма
Коментари Харесай

Виждаме ги като дълги ивици в небето, но какво реално представляват те?

Какво съставляват кондензационните следи? Това са изкуствени облаци с форма на линия. Те пораждат от изгорелите газове на самолетите.

Виждаме ги като дълги линии в небето. Те се появяват, когато самолетите летят на избрана височина – на към 10 км, което е най-ниската част на нашата атмосфера.

Атмосферата е разграничена на 5 пласта един върху различен. Най-ниският е тропосферата. Достига надморска височина от 7 км на полюсите до 17 км над тропиците.

На всеки 1000 метра температурата се намалява с към 6 градуса по Целзий. В горната част на тропосферата темпертурите падат до минус 60 градуса - оптимални условия за обучение на кондензационни следи.

Когато самолетите изгарят горивото си, те отделят освен въглероден диоксид и сажди, само че и огромни количества водна пара, т.е. водни молекули. Те се прикрепят към частиците сажди и незабавно замръзват в ледени кристали.

Ако влажността е доста висока, противоположните следи се образуват още по-бързо и остават забележими за по-дълго време.

Изкуствените облаци съвсем не се разграничават по своя състав от естествените перести облаци. И двете се състоят от ледени кристали и при удобни условия не престават да порастват.

В някои случаи те основават километрични облачни линии. Тези по този начин наречени кондензационни перести облаци могат краткотрайно да покрият до 10% от небето над райони с натоварен въздушен трафик.

Изследователски екипи от НАСА и Германския аерокосмически център изследват резултатите от кондензационните следи върху климата от години.

От една страна облаците охлаждат земната повърхнина, тъй като отразяват слънчевите лъчи.

От друга те предотвратяват излъчването на топлота от земята назад в космоса. Резултатите от проучването демонстрират, че доминира резултатът на стопляне и по този метод в допълнение нагрява атмосферата, предава  " Дойче Веле ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР