Какво представлява отравянето с хром и съединенията му? Хромът (Cr)

...
Какво представлява отравянето с хром и съединенията му? Хромът (Cr)
Коментари Харесай

Отравяне с хром и съединенията му - характеристики


Какво съставлява отравянето с

хром и съединенията му?


Хромът (Cr) е метал, мъчно топим и химически малко деен, сив на цвят, корав и трошлив. Не се разтваря във вода, елементарно се разтваря в киселини. При температура над 600° реагира с халогени, сяра, азот, силиций, въглерод и доста метали. С кислорода образува химически съединения, в които е от II, III и VI валентност. Хромовият анхидрид е доста мощен окислител и като взаимодейства с киселини образува хромови соли.

В заплаха от отравяне с хром и неговите съединения са служащите, които са експозиционирани на него при добиването му, както и при приложението му в специалности, които са свързани с:

металургия произвеждане на коли произвеждане на оръжия произвеждане на домашен съдове произвеждане на бои, стъкло, керамика, катализатори (хромов оксид - Cr2O3) бихромати - в кожухарството, в химическата индустрия, фармацевтиката, керамиката, металообработването, при галваничните покрития, производството на стомана, каучук, шлифоване

Как хромът въздейства на организма и по какъв метод постъпва в него?

Хромът постъпва в организма инхалаторно , перорално и през кожата . Резорбцията му зависи от валентността и електрическия заряд. Съществуват няколко разнообразни форми на хрома, които имат друго въздействието върху организма на индивида. Най-токсични са шeствалентните , по-малко токсичии са тривалеитните, а двувалентиите и солите са малкотоксични.

Основни фактори, регулиращи токсичността на хромните съединения, са окислителното положение и разтворимостта. Хром (0) не се смята за рисков, макар че доста от резултатите му върху организма не са изяснени. Тъй като хром (III) се всмуква едва от организма, токсичността на хрома се дължи главно на хром (VI).

Съединенията на хром (VI), които са мощни окислители, са доста по-токсични от съединения на хром (III) и провокират иритативни и корозивни промени в лигавиците и кожата, промени в дихателните органи, стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб. Хромът подтиква сиитезата на холестерола и действието на инсулина.

Въпреки че механизмите на биологичното взаимоотношение на хрома

са неустановени, тази разновидност в токсичността може да бъде обвързвана с лекотата, с която хром (VI) може да минава през клетъчните мембрани и да взаимодейства като образува реактивоспособни

междинни съединения.

В организма по-голямата част от шествалеитния хром се редуцира до тривалентен. Металът не се натрупва в тъканите, само че при инхалиране на неразтворими съединения известно време се задържа в белите дробове. Екскретира се преднмно с урината и доста по-малко посредством жлъчката, фекалиите и млякото (от млечните жлези).

Свързани публикации.. Отравяне с мед - какви са признаците? 0 Отравяне с олово – коремна болежка и диария са част от признаците 0 Отравяне с живак – началните признаци са неспецифични 0

Каква е клиничната картина на отравяне с хром и съединенията му?

При инхалиране на хромови пари настъпват трахеобронхити и бронхопневмонии (хромови пневмонии). Възможно е

развиване на белодробен оток. Поглъщането на хромови съединения провокира корозивни промени в устата и гърлото.

Водещ е гастроинтестиналният синдром , демонстриращ се с гадене, упорити повръщания, мощни коликообразни коремии болки, профузни (обилни) диарии, от време на време с смес на кръв. Сравнително бързо настъпват дехидратация, хиповолемия (намаляване на общия размер на циркулиращата кръв в тялото) и остра съдова непълнота.

По-късно се демонстрират признаци на токсична нефропатия: албуминурия, еритроцитурия (урината се открива съществуването на албумин и еритроцити), олигоанурия (намаляване на количеството на диуреза за едно денонощие) и остра бъбречна непълнота . 3485
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР