Какво прави вземането на вана за тялото – кои здравословни

...
Какво прави вземането на вана за тялото – кои здравословни
Коментари Харесай

Какво прави вземането на вана за тялото – кои здравословни проблеми решава?

Какво прави вземането на вана за тялото – кои здравословни проблеми взема решение? Дългото и горещо киснене във ваната е одобрена част от всяка добра рутинна грижа за себе си. Но то има по-голямо значение за благосъстоянието, в сравнение с допускате. „ Умът и тялото са неразривно свързани, непрекъснато обменят информация и реагират един на различен, до момента в който се движим в света “, изяснява Сара Сейнт Джон, енергиен врач и създател на Grey Wolfe. „ Емоциите ни въздействат на телата ни, а телата ни въздействат на страстите ни. Един от методите да се надигнем пред тези отрицателни сили и да ги освободим от телата си е с лечебни ритуални бани. “

 

 

Тя може да понижи напрежението и тревогата

Нередовните съмнения в циркадния темп – ежедневните биологични промени, които въздействат на тялото и мозъка ни и ни споделят по кое време е време да се събудим и по кое време да заспим – постоянно се появяват при хора, страдащи от меланхолия и тревога. Промените в тези ритми значат и промени в главната телесна температура. Къпането, като се изключи че единствено по себе си е релаксиращ обред, е превъзходен метод за повишение на телесната температура и на собствен ред за пускане на циркадния темп на тялото, с цел да се върне то в по-редовна позиция.

Проучване, извършено от Университета във Фрайбург, открива, че това е по този начин, когато прави оценка 45 души с диагностицирана меланхолия.

„ Кисненето във ваната може също по този начин да възпроизведе чувството за вътрешност, което ви кара да се чувствате в сигурност и да се успокоявате “, прибавя Сейнт Джон.

Ако непрекъснато се чувствате в положение на стрес, равнищата на кортизол евентуално са нараснали. Прекалено доста кортизол може да се отрази отрицателно на всичко – от кожата и храносмилането до нарушената нервна система, както и да наруши режима на сън.

„ Повечето от нас се усещат толкоз облекчени, откакто излязат от хубава, дълга вана, тъй като тя естествено намалява равнищата на кортизол “, прибавя Сейнт Джон. „ Кортизолът е по този начин нареченият хормон на напрежението, тъй че когато е по-малко в организма ни, се усещаме по-спокойни. “

Повишава възприятието за благополучие

В допълнение към понижаването на кортизола топлата вана може да успокои нервната система, като подтиква тялото да отделя невротрансмитери като серотонин, които способстват за възприятието на задоволеност и благоденствие.

„ Кожата ви освобождава ендорфини в отговор на успокояващата топла вода по същия метод, по който се освобождават ендорфини, когато усетите слънцето върху кожата си “, споделя Сейнт Джон.

Смята се, че къпането задейства и парасимпатиковата нервна система, която е виновна за това да ви помогне да се чувствате по-спокойни и отпуснати. Едно изследване даже оповестява, че две бани седмично са задоволителни, с цел да провокират умерено, само че трайно възстановяване на настроението – резултат, който е съпоставим с физическите извършения.

Успокоява възпалението

Освен релаксиращ миг за мозъка, ваната е топлинна процедура за цялото тяло, която може да помогне при редица физически болести. Горещата вана провокира разширение на кръвоносните съдове, което усилва притока на кръв към мускулите ви, помагайки им да се провиснал. А топлината на водата е значима и за увеличение на гъвкавостта на колагеновите нишки, което оказва помощ за понижаване на сковаността, която постоянно се появява след физически извършения. Тя усъвършенства и подвижността. Усиленият кръвен поток може да подкрепи и по-доброто здраве на сърцето, защото понижава вискозитета на кръвта, което разрешава по-добро напредване по тялото.

Може да ви помогне да дишате по-лесно

Въздействието на топлата вана не се лимитира единствено до възпалените мускули или болките в крайниците, тя може да усъвършенства и функционалността на белите дробове, тъй че е изключително добър табиет за астматиците или за всички с хронични белодробни болести. Подобряването на кръвообращението значи, че кислородът може да минава по-свободно през тялото, което спомага за възстановяване на потенциала на белите дробове и ни оказва помощ да дишаме по-дълбоко и по-лесно. Това може да бъде и отлично средство за битка с настинката.

„ Парата, която се образува в топлата вана, може да понижи ледените признаци, които имате при простуда “, прибавя Сейнт Джон. „ Тя освобождава носните пътища и оказва помощ за прочистването на гръдния панер и синусите. “

Тя може да поддържа имунитета

Повишаването на телесната температура е жизненоважен инструмент, който оказва помощ на организма да се бори с инфекциите. Последните изследвания демонстрират, че единствено 20-30 минути къпане са задоволителни, с цел да се произведат повече бели кръвни кафези, които се борят с инфекциите и са значима част от имунната отбрана на организма. Добавянето на естествени етерични масла, които се борят с микробите, може в допълнение да увеличи успеваемостта на ваната. Евкалиптът, розмаринът и ментата са антибактериални и също по този начин ще ароматизират прелестно водата.

 

Източник – Vogue/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР