Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба

...
Какво прави ЕС за освобождаване на българските заложници на кораба
Коментари Харесай

Елена Йончева: България може да поиска помощ от ЕС за освобождаването на българите в Йемен

Какво прави Европейски Съюз за освобождение на българските заложници на кораба „ Галакси лийдър “ в Йемен? Готови ли сте да се включите в договарянията за тях? Преговаряте ли? Имате ли информация кой държи втория транспортен съд – „ Руен “, йеменските хути или сомалийски пирати? Тези въпроси насочи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите към представители на Европейската работа за външна активност, които участваха в съвещание на подкомисията по защита SEDE.

Когато има случаи със заложници, единствено в случай че съответната страна членка изиска помощ, тогава можем да участваме. Понякога страните не желаят помощ от нас, тъй като считат, че имат по-подходящи средства, сподели в отговор Розамария Гили, зам.-управляващ шеф за Близкия изток и Северна Африка в Европейската работа за външна активност. Колегата й Космин Добран, който е шеф на дирекция „ Мир, партньорства и ръководство на рецесии “ съобщи, че не може да каже дали „ Руен “ е похитен от хутите или от сомалийци, които работят в техните териториални води. „ Имаме подготвеност да окажем поддръжка там, където е належащо “, сподели той. Космин Добран даде обещание да направи нужните инспекции и да даде информация на Елена Йончева.

Капитанът и помощник-капитанът на кораба „ Галакси лийдър “, които са български жители, са в плен на хутите в Йемен от края на ноември 2023 година В региона по същото време изчезна още един транспортен съд, на който има българи – „ Руен “, като се допуска, че той се държи от сомалийци. Хутите обвързват нападенията си с спора в Газа и декларират, че обект на офанзивите им са кораби, свързани с Израел или такива, които доставят артикули на Израел. „ Галакси лийдър “ е благосъстоятелност на израелски предприемач. „ Руен “ е благосъстоятелност на българската компания Параходство БМФ и на него има седем българи като част от екипажа.

Темата на разискването по време на съвещанието на SEDE беше обвързвана с ескалацията на обстановката в Червено море и възможна интервенция на Европейски Съюз там. Само на 19 януари 2024 година хутите са направили 26 набези на кораби, сподели Космин Добран. Европейски Съюз утвърди да се предприеме необятна интервенция, само че детайлностите ще се завършват до дни, сподели той. По предложение на висшия представител по външна политика Жозеп Борел тя ще се споделя ASPIDES, което значи щит. Операцията ще планува военни дейности за самозащита – тази позиция пази Жозеп Борел пред Саудитска Арабия и ОАЕ, където е на посещаване.

В същото време Съединени американски щати, Англия и 12 страни членки на Европейски Съюз са включени в интернационална коалиция, която към този момент работи в Червено море – нападна позиции на хутите. Участието на 12-те страни от Европейски Съюз е по тяхна преценка, те са свободни да вземат решение по какъв начин, посочи Розамария Гили.
Елена Йончева изиска от представителите на Европейската комисия да разгласят какво демонстрират анализите на външната работа – до каква степен военните интервенции против хутите могат да основат още по-голяма рецесия в Газа и дали имат съответна оценка за икономическите загуби в Европа на този стадий от тези военни интервенции.

Розамария Гили уточни като голям триумф фактът, че във вторник страните членки на Европейски Съюз са се обединили в апел за преустановяване на военните дейности в Газа, за отбрана на цивилните жители и за даване на филантропичен достъп до тях. Тя изясни, че хутите не атакуват единствено кораби, свързани с Израел. Икономическите опасности в района са налице – спад с 40% на приходите, сподели Гили. И означи, че корабите, които желаят все пак да минат през протока Баб ел-Мандеб към този момент имат неведнъж по-високи разноски за застраховки.

В полемиката беше маркирано не един път, че Европейски Съюз има по-голям стопански интерес от сигурното комерсиално мореплаване в района, в сравнение с Съединени американски щати, тъй като близо 40% от комерсиалните кораби на съюза минават от там. В същото време заплахата от районна война е действителна, съгласно Розамария Гили.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР