Какво постигнахте като депутат в 46-ото Народно събрание? Какво остана

...
Какво постигнахте като депутат в 46-ото Народно събрание? Какво остана
Коментари Харесай

Стела Николова: Трябва да променим Закона за устройство на територията, който позволи да превърнат градовете в гета, а парковете – в паркинги

Какво постигнахте като народен представител в 46-ото Народно заседание? Какво остана незавършено и бихте желали да го продължите в Народното събрание след изборите на 2 април?

В късото 46-то Народно събрание, в което нямаше определено държавно управление, се занимавах главно с проблемите на Варна. Тогава бе рецесията със сметоизвозването и алармирах на служебния министър председател, служебните министри на опазването на здравето и околната среда. В резултат на моите сигнали регионалният шеф свика щаб и бе задействан проект за бързото разрешаване на обстановката, с цел да не плъзне някаква болест при 30-градусовата горещина.

Освен това се занимавах и с търсенето на изгубения Генерален проект за развиването на „ Пристанище Варна “, който по този начин и не се откри, само че пък в този момент служебното държавно управление написа нов.

Благодарение на напъните ми към договорите на „ Пристанище Варна “ за отдаване на площи чартърен за 10 години бяха подписани анекси, защото в самите контракти не бе планувана индексация с инфлацията. Нали разбирате какъв брой преференциален е контракт, в който 10 години плащаш една и съща цена? Изгоден, само че не и за държавния порт. Сега към този момент има обновени цени.

Варна има доста проблеми, само че най-големият проблем, който показват и жителите, е презастрояването на града. Смятам, че в 49-ия парламент неотложно би трябвало да се промени Закона за устройство на територията, който разреши да трансфорат огромните градове в гета, а парковете – в паркинги. Да спасим това, което е останало за избавяне!

Приоритет са ми и минералните води, които откогато са дадени за стопанистване на общините, попаднаха в ръцете на олигарси и въпреки законодателството ни да пази достъпа на всички жители до лечебните свойства на нашите води, даже и градските чешми бяха закрити. Затова би трябвало да се планува законодателна глоба и непоколебим надзор.
Как един от Вашите цели - децентрализацията - ще способства за Варненска област?

Децентрализацията може да помогне да се реализират локални планове с огромно значение за общността, без да се разчита на помощ от страната и молби на „ килимчето “.

Идеята е част от направения ДОД да остава в общините, с цел да могат те да влагат тези средства в пътища, басейни, мостове. На Варна ѝ е доста необходим втори мост, само че финансирането на сходно съоражение стартира с план, който също не е по никакъв начин на ниска цена. Общинската администрация изпусна доста благоприятни условия с европейски средства да бъдат направени стъпки към това начинание. Време е да се употребяват евросредствата за планове, които ще имат добавена стойност, а не да се „ хранят “ локални олигарси.
Кои съгласно Вас са трите най-значими промени, които желаете да осъществите за Варна?

Варна изостана доста от останалите градове в страната, само че с цел да наваксаме са нужни автомагистрали „ Хемус “ и „ Черно море “, вложения в пристанището ни и привличане на новаторски вложители, които да употребяват капацитета на младежите, които учат в 6-те университета в града. Всичко това е възмоно да се случи при едно постоянно прогресивно държавно управление и при промяната на ръководещите града наесен след локалния избор.

Вярвам, че има по какъв начин да реализираме описаното нагоре с бързи темпове, когато се освободим от подвластната прокуратура, посредством същинска конституционна промяна, с цел да сложим България и в частност Варна до европейските страни и градове, които всеки мечтае да посети.

Можем да стартираме с действителни дейности на 2 април и да ги затвърдим есента след локалния избор, когато ще е допустимо да освободим изцяло страната от зависимостта на статуквото и неговите чекмеджедържатели.
" Демократична България "

Парламентарни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР