Какво постигна видеонаблюдението на тези избори, освен че струваше на

...
Какво постигна видеонаблюдението на тези избори, освен че струваше на
Коментари Харесай

Видеонаблюдението на вота засне нарушения - ще има ли обаче някакви последствия?

Какво реализира видеонаблюдението на тези избори, като се изключи че струваше на страната близо 6 милиона и половина лв.? Към този въпрос поглеждаме, откакто в репортаж на " По света и у нас " ви показахме по какъв начин камерите от секция в Банско регистрират като автентичен глас бюлетина, която по разпоредбите на изборите не би трябвало да бъде зачетена.

Макар че на видеото това се вижда задоволително ясно, реакция от страна на която и да институция, занимаваща се с изборите, няма. Това слага още веднъж въпроса дали някой има задължението да следи тези видеа и каква беше изгодата от тях?

Показахме ви недвусмислена неточност на комисия в Банско - невалидна бюлетина, регистрирана като годна. Сега демонстрираме още две - от секция във Френската гимназия в София. След като изчитат управлението, членовете на комисията единомислещо вземат решение да броят сбъркани бюлетини за годни.

Това са единствено две секции, в които видеонаблюдението е свършило своята работа - посочило е нарушавания. Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК обаче разяснява тази заран пред Българска национална телевизия, че видеоматериалът не е доказателствен материал.

Българска национална телевизия: Някакви действителни последици законът споделя ли, че може да има?

Стоил Цицелков: Не. Видеото, както и във всеки различен случай в България, може да бъде улика, т.е. да докара до следствие, само че до там.

Когато депутатите са приели да има видеонаблюдение в секциите, са пропуснали да уточнят и кой ще следи дали там има нарушавания. От ЦИК нямат вменено такова обвързване. ОТ РИК Благоевград, където би трябвало да знаят за случая в Банско, също подвигат ръце.

" По отношение на записи, на това къде се качват тези записи и тяхното предпазване - нямаме ангажимент. В последна сметка РИК нищо не може да направи, тя не е виновна за това какво са вписали комисиите в протокола си и по какъв начин са решили дали една бюлетина е действителна или не.Каквото са решили от комисията - това е. Ние единствено ревизираме и одобряваме протокола ", изясни Антоанета Богданова, ръководител на РИК-Благоевград.

Така дали ще гледаме секцията във Видин, която е снимала тавана, или секцията в Монтана, която почтително демонстрира всяка стъпка на комисията - най-малко към този момент няма значение, тъй като даже да има неточност, тя си остава за наше персонално усещане.

" Този път се случи, както споделих, може да изведем някакви потребни неща от всичко това, само че нашият апел е повече такова нещо да не се случва, дано да подарят тези телефони на хора в потребност, на небогати деца, да могат да се включат в обществени мрежи, да са част от публичния живот ", прикани Стоил Цицелков.

На този стадий от ЦИК отхвърлят да разясняват дали и защо ще послужи видеонаблюдението, за което бяха дадени милиони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР