Какво означава понятието пенсия и всеки ли ще получавам такава,

...
Какво означава понятието пенсия и всеки ли ще получавам такава,
Коментари Харесай

Можем ли да получим пенсия без да сме работили

Какво значи понятието " пенсия " и всеки ли ще получавам такава, когато завърши професионалния си път? В общия случай задачата на пенсията е да покрие част от прихода, който човек е получавал, до момента в който е работил и е внасял през това време осигуровки във фонд „ Пенсии “ на Държавното публично обезпечаване. Последните данни на Националния застрахователен институт за 2022 година демонстрират, че междинната пенсия замества 38.3% от междинната заплата и 51.9 на 100 от междинния застрахователен приход за страната. Тези проценти се покачват по отношение на 2021 година, когато пенсията е замествала 34.4 от междинната заплата и 45.9 на 100 от осигурителния приход, написа.

Пенсията съставлява от време на време парично заплащане всеки месец, само че с цел да получавате такава, би трябвало да извършите редица условия, посочени в закона.Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване обаче пенсиите у нас са два типа – за трудова активност и такива, които не са свързани с работа.
Трудови пенсии
Най-масовата пенсия у нас е тази за стаж и възраст. По данни на Национален осигурителен институт, към края на септември 2023 година отпуснатите пенсии у нас са общо 2044127 като 1439775 са точно за стаж и възраст. Човек стартира да получава такава пенсия, откакто навърши нужната възраст и натрупа нужния стаж, които се дефинират всяка година с бюджета за идната. През последните години и стажът, и възрастта за пенсия се покачват непрестанно.

Така да вземем за пример, в случай че се пенсионирате тази година при най-масовата трета категория труд, изискването е да имате 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца застрахователен стаж за дамите и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца застрахователен стаж за мъжете.

Необходимата възраст за пенсиониране при повърхностен трудов стаж става 67 години, при съществуване на 15 години автентичен застрахователен стаж. Работещите в бранш „ Отбрана и сигурност ” към този момент ще се пенсионират на 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години застрахователен стаж и за двата пола.

През 2024 година минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при изискванията на първа и второкласен труд, които не дават отговор на изискванията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд или са трансформирали обезпечаването си, е надлежно 50 години и 8 месеца за дамите и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за дамите и 59 години и 2 месеца за мъжете от второкласен труд.

Сборът от навършената възраст и стаж се резервира на 100 за мъжете и 94 за дамите и за двете категории труд.

Пенсия за неработоспособност заради общо заболяване

Друга трудова пенсия е тази за неработоспособност заради общо заболяване. Тя се отпуска на хора с 50 и над 50 на 100 трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане. И тук има условие за добит стаж до датата на инвалидизиране. Стаж не е необходим, в случай че това е станало по рождение или сте на възраст до 20 години. За хора до 25 години нужният стаж е 1 година, като най-малко 4 месеца би трябвало да са автентичен застрахователен стаж.

За хора до 30 години, нужният стаж е 3 години, от които най-малко 1 година автентичен, а над 30 години – 5 години стаж, само че не по-малко от 1 година и 8 месеца автентичен застрахователен стаж.

Пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест

Право на нея имат обезпечените, изгубили 50 или над 50 на 100 от работоспособността си заради трудова акцидент или професионална болест, без значение от продължителността на осигурителния стаж.

Наследствена пенсия се отпуска на децата, преживелия брачен партньор и родителите на умрелия, като в закона се планувани няколко условия за това. Децата имат право на такава до навършване на 18-годишна възраст, а по-късно, в случай че учат - за периода на образованието, само че не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, в случай че учат и в случай че са се инвалидизирали до 18-, надлежно до 26-годишна възраст.

Преживелият брачен партньор (или съпруга) може да получи наследствена пенсия 5 години преди да навърши възрастта за пенсиониране по общия ред или преди този момент, в случай че има ТЕЛК (НЕЛК) за 50 и над 50 на 100 трайно понижена продуктивност.

Родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, в случай че са навършили възрастта за придобиване на право на пенсия по общия ред, само че не получават такава.
Пенсии, несвързани с трудова активност
Освен пенсиите, свързани с времето на обезпечаване и възрастта, има и такива, които се отпускат за заслуги или по други аргументи.

Право на такава имат хората, навършили 70-годишна възраст, когато годишният приход на член от фамилията към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на 100 от сбора на линията на беднотия, избрана за страната през последните 12 месеца. При установяване на годишния приход не се включват добавката за непозната помощ, обществените помощи, в това число тези за отопление, както и фамилните помощи за деца. Социална пенсия за напреднала възраст не може да се получава дружно с различен тип пенсия, а от 1 януари 2016 година не се отпуска на хора, на които е отпусната друга, в това число и от друга страна.

Социална пенсия за неработоспособност

Право на обществена пенсия за неработоспособност имат навършилите 16 години, който са с трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане повече от 71 на 100. Тя също не може да се изплаща дружно с различен тип пенсия, заради което, отпуснатите от 1 януари 2015 година до 31 декември 2018 година в това число се стопират, а от 1 януари 2019 година не се отпуска на тези, който взимат друга пенсия, в това число и от друга страна.

Пенсия за военна неработоспособност

Дава се на хора изгубили работоспособността си, заради това, че са болни или са потърпевши през наборната военна работа или службата в запаса или в запаса.

Отпуска се на лица, които са изгубили работоспособността си заради това, че са болни или потърпевши при осъществяване на гражданския си дълг или инцидентно от органите на властта при осъществяване на служебни задания на тези органи.

Персонални пенсии

Държавата отпуска в изключителни случаи лични пенсии. Те се дават на дами, навършили 67 години и отгледали 5 и повече деца до навършване на 18-годишната им възраст. Право на лична пенсия имат и хора, навършили 67 години, които са полагали грижи в продължение на повече от 10 години за лица с трайни увреждания - членове на техните фамилии, непрекъснато нуждаещи се от непозната помощ. При тази пенсия обаче има и подоходен аршин - годишният приход на член от фамилията би трябвало да е по-малък от 30 на 100 от сбора на линията на беднотия, избрана за страната през последните 12 месеца преди настояването за пенсия.
Получаване на пенсия
Изплащането на пенсията може да става по два метода - на адрес посредством пощенската станция или по сметка посредством банка. При подаване на заявката за разпределяне на пенсия във формуляра се попълня желанието на пенсионера по какъв начин да получава пенсията си, т.е. той към този момент би трябвало да е избрал единствено един от методите за погашение на пенсията. Не може част от пенсията да се изплаща посредством пощенска станция, а друга част да се превежда по сметка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР