Какво още пишат арабските медии? Да, въздушният удар беше силен

...
Какво още пишат арабските медии? Да, въздушният удар беше силен
Коментари Харесай

Арабската преса: ”Ударът на САЩ е удар в нищото”

Какво още пишат арабските медии?

Да, въздушният удар беше мощен сигнал. Но дали ще окаже някакво въздействие? Сирийският политически анализатор Амр Куш се съмнява. В арабския портал "Al Araby Al-Jadeed " той написа: "На въздушната офанзива ѝ липсва нещо доста значимо: съпътстваща я политическа стратегия. "

Още вечерта преди нападението Куш допусна, че ударът на Съединени американски щати ще си остане "изолирана акция ".

"Колкото и да е мощен този удар, той няма да успее да смъкна режима на Асад ", написа сирийският анализатор.

Точно противоположното: ударът даже би могъл да е от изгода за Асад и неговите съдружници Русия и Иран - защото не е привързан с никаква дълготрайна тактика. И въпреки всичко: "Може би офанзивата би дала нови импулси на Женевските договаряния за Сирия ", написа той.

Триумфът на Русия и Иран

И телевизионният канал "Ал Джазира " се съмнява, че ударът, осъществен от Съединени американски щати, Франция и Англия, ще окаже някакво продължително влияние. Колумнистът Ибрахим ал Мараши напомня първия американски удар над Сирия преди една година. И той беше в отговор на хипотетична офанзива с токсичен газ, приписвана на режима на Асад.

"Резултатът от двата удара ще бъде еднакъв ", допуска ал Мараши.

"И двата са на първо място алегорични акции с нищожно влияние. И двата приказват за това, че Съединени американски щати нямат дълготрайна тактика за Сирия. И тъкмо това отличава Съединени американски щати от Русия и Иран. Двамата съдружници на Сирия знаят доста добре какво желаят. Те желаят преди всичко да поддържат сирийския президент Башар Асад. А ударите на Съединени американски щати от нощта против събота няма да трансформират дълготрайната победа на двамата артисти. "

Кого да ненавиждат сирийците?

Сега решаващото е по какъв начин самите сирийци реагират на въздушното нахлуване, написа анализаторът Хазем Сария в арабския и прозападен вестник "Al-Hayat ", който излиза в Лондон. "Реакцията на режима е ясна: той ще се опита да насочи реакциите на сирийците в комфортната нему посока. "

"Сирийците, върху чиито глави падат бомбите, не би трябвало да ненавиждат Асад и неговия режим, а Америка. Те, които биват атакувани от Асад с химически оръжия, не би трябвало да ненавиждат него и държавното управление му, а вместо това би трябвало да проклинат Израел ", написа Хазем Сария, обобщавайки метода, по който аргументират околните до сирийското управление медии.

Режимът на Асад - непреклонен?

Хуманитарната равносметка от гражданската война в Сирия не вълнува съдружниците на Асад, допуска палестинският вестник "Al Quds al-Arabi ", който също е издаван в Лондон.

Интересите на Русия и Иран в Сирия са толкоз огромни, че за тях етичните съображения не играят никаква роля, написа изданието.

"Русия няма да допусне договаряния за главата на Асад заради простичката причина, че той съставлява политическата легитимация за интервенцията на Москва. И Иран няма да напусне Сирия ", написа още вестникът и допуска: "Затова ударът на Съединени американски щати, Франция и Англия ще се окаже удар в нищото. "

"Защото даже и Асад да се отдръпна под някакава форма, той отново ще излезе на политическата сцена - през някоя задна врата. Точно по този начин, както го видяхме и в тази ситуация с химическите оръжия ", написа "Al Quds al-Arabi ".

Намекът е явен: режимът на Асад няма право да изполва химически оръжия заради подписаните интернационалните сделки. Но тези оръжия съществуват - и бяха вкарани в приложимост.

По-оптимистично се изрича тогавашният израелски дипломат в Съединени американски щати Майкъл Орен. "Въздушният удар на Съединени американски щати е от огромно значение за сигурността на Израел, Близкия Изток и целия свят ", споделя Орен, представен от вестник "Jerusalem Post ". "Той потвърждава, че Тръмп е подготвен да се придържа към алената линия, заложена от него във връзка с използването на химически оръжия от режима на Асад. Това е ясно и мощно обръщение: Съединени американски щати няма да позволен той да продължи да ги употребява. "

Реториката на Хизбула

Израел следи доста деликатно въздушните удари. Особено значима за Тел Авив е реакцията на ливанската Хизбула, чиито бойци са ситуирани непосредствено на границата с Израел. Бейрутската телевизия "Al Manar ", която минава за рупор на Хизбула, разказва удара на Съединени американски щати като "агресивна и зла офанзива, която нарушава скандално суверенитета на Сирия и достойнството на нейните поданици ".

Медията приказва за "война, ориентирана към популацията от района ". Тази война обаче няма да реализира задачите си.

"Ислямската общественост ще излезе по-силна от този конфликт и уверено ще се включи в борбата. "

Реториката на "Al-Manar " наподобява доста на реториката на вестник "Al-Hayat ". Тя обаче доближава единствено до една част от ливанското население. И въпреки всичко: това би могло да бъде задоволително, с цел да се стигне до задълбочаване на спора. Едно е ясно: войната в Сирия скоро няма да завърши.

* Текстът е оповестен тук.


Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР