- Какво може да спъне новите управляващи и да им

...
- Какво може да спъне новите управляващи и да им
Коментари Харесай

Доц. Мира Радева: Решаващата битка между харвардци и Борисов...

- Какво може да спъне новите ръководещи и да им попречи да останат на власт 4 години?

- Скандалите съпътстваха цялото ръководство на Борисов, само че той умееше да оцелява. Сега ще забележим дали новите ръководещи могат да се пригодят към характерните български условия. Дотук демонстрират висока адаптивност, в това число с състезател като Нинова.

Обещават да търсят решение и за разплитане на възела със Северна Македония. Но значимият рубеж, втората решаваща борба с ГЕРБ, най-вероятно ще са локалните избори през 2023 година От това какво ще се случи тогава,. ще зависи дали новите ръководещи ще изпълнят целия си мандат.



Сериозна икономическа рецесия може да срути новото държавно управление

Възможно е Има Такъв Народ да се претопи и да се прелее към Политическа партия

Влизането в кабинета бетонира Нинова отпред на Българска социалистическа партия

- Доц. Радева, по какъв начин оценявате първите дейности на новия кабинет?

- Най-належащият въпрос в действителност е оправянето с цените на тока, газа. Има и риск от галопираща инфлация. Това, което може да срути бързо държавно управление, е една сериозна икономическа рецесия. А в България всички държавни управления от това падат.

Иначе прогнозата за новите ръководещи по никакъв начин не е неприятна, поддръжката за тях е сериозна. Да, министерският щат наподобява малко раздут, само че това е цената на известна политическа стабилизация. Не може да сме в патова обстановка до безспир. Трябваше някой да поеме политическа отговорност и се откриха такива хора.

Не е добре обаче, че новата власт започва с двоен стандарт - отхвърлят да се влиза в Народното събрание със зелен документ, какъвто ни желаят във всеки ресторант, кафене, мол.

Не могат да ме убедят, че ще се преборят с корупцията, откакто не могат да оправят двойните стандарти в личния си двор. Не можеш да внушаваш на хората почит пред закона и разпоредбите, откакто самият ти не ги спазваш. Но е добре, че някой пое отговорност.

Това е ново потомство, нова промяна взема властта и постанова нови стандарти. Нека да им дадем късмет да работят.

- Обединяващите или разединяващите моменти в обединението са повече?

- Силен съединителен миг е фактът, че най-накрая имаме постоянно ръководство, каквито са публичните упования след трети подред избори тази година.

Другият главен лайтмотив на новата коалиция е да извадят ГЕРБ от всякъде - неслучайно е наличието на Бойко Рашков като вътрешен министър и в постоянния кабинет. Явно изчегъртването ще продължи.

Местните избори обаче ще покажат дали " Продължаваме промяната " ще се окаже сериозен политически план, или по-скоро еднодневка. Ще е извънредно значимо Политическа партия да си изградят структури и да покажат, че не са единствено дует, а зад тях стои войска поддръжници. Това може да стане само на локалните избори след 2 години.

Но в случай че Политическа партия не желаят да се стопят като Национална движение „Симеон Втори", би трябвало да ги завоюват.

Без подозрение тази коалиция ще се опита да унищожи статуквото в локалните структури, да покаже, че ГЕРБ нямат към този момент място там.

Впрочем и в администрацията има много политически опортюнисти, подготвени да сменят доста елементарно лагера, да тръгнат с спечелилите. Въпросът е тези хора да бъдат уверени да минат на страната на новото статукво, на новата власт.



- При толкоз разнообразни сътрудници няма ли да се разклати обединението?

- Непрекъснато чувам това, само че нищо друго не виждам в политиките, предлагани от Българска социалистическа партия и Демократична България, с изключение на профила на гласоподавателите им. Всичко е едно дървено говорене.

Тези партии не се разграничават нито по отношението към Европейски Съюз, нито по данъчната политика. Впрочем точно Сергей Станишев вкара плоския налог.

Да, от една страна, четиримата сътрудници в обединението имат общ зложелател - да махнат ГЕРБ от локалната власт, от всички администрации и структури.

Няма да мине и без вътрешна борба сред самите съдружните сътрудници. Но считам, че подобен вид ръководства са дори много по-устойчиви - просто откакто хората влязат в Народното събрание, не им се излиза оттова.

Да не забравяме парите като спомагателен сплотяващ детайл за обединението. Очаква се в Министерството на нововъведенията и растежа, ръководено от Даниел Лорер, да влязат цели 20 милиарда. А няма по какъв начин да си край кацата с мед и да не се облажиш, нали? Всеки в неговия сектор ще гледа да нахрани личните си хора.

- Вкарването на четирима министри, в това число вицепремиер, избавителен вид за Българска социалистическа партия ли е или метод Корнелия Нинова да си избави кожата след пагубния резултат на изборите?

- Българска социалистическа партия от дълго време, от 12 години, не е била на власт. Каквото и да се приказва за Нинова, тя докара Българска социалистическа партия на власт, а самата стана вицепремиер. На всичко от горната страна имат и топла връзка с президента, нали е техен човек.

Вътрешнопартийната съпротива загуби всевъзможни шансове, не виждам по какъв начин някой може да бутне Нинова сега. Отстоя си линията, Политическа партия просто я бетонираха.



- Приемате ли тезата за президента като пети детайл в държавното управление? Добре ли е това за смяната?

- О, цялата структура на кабинета е основана от президента. Откъде пристигнаха Кирил Петков и Асен Василев? Но не приказваме за смяна, а за власт.

Просто Румен Радев още с встъпването си в първия мандат, уточни като главен зложелател Бойко Борисов. И поредно, с редица стъпки, биеше по ГЕРБ. И най-после съумя. Не би трябвало да приказваме за пети детайл, а за това, че Радев си реализира задачата - да махне Борисов от властта.

- Има ли ГЕРБ избавителен вид или те към този момент си изиграха ролята?

- Не мога да кажа. Но е ясно, че Бойко Рашков е комплициран, с цел да бие непрекъснато, с цел да може да доразруши облика на ГЕРБ. Но дано си дадем сметка, че до момента в който не се трансформират изискванията, които водят до корупция на хората, няма да има смяна. Смяната на обособени фигури не е решение на казуса.

Просто ГЕРБ останаха доста дълго на власт и си сътвориха врагове и в бизнеса, и в политиката. И както постоянно, когато има прекомерна централизация на власт, в един миг това натежава и се срутва. Сега прочее тази отговорност е трансферирана върху президента Радев. Дали ще преяде с власт, ще забележим.

- Да чакаме ли мощна съпротива в Народното събрание в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Не усетих мощна опозиционна настройка у Движение за права и свободи. Те са си играли с всички партии. И както сподели Мехмед Дикме - ще им дадат малко публични поръчки и няма да основават никакви проблеми в Народното събрание. Движение за права и свободи постоянно си гонят интереса.

- Каква ще е ориста на " ИТН " и Демократична България?

- Не знам дали Има Такъв Народ няма да се претопи, да се прелее към Политическа партия. Всъщност Слави Трифонов и хората му се отхвърлиха от всички планове и последователно ще губят образа си на политическа партия. Тяхната концепция беше да преборят ГЕРБ. А методът да го създадат е да се прелеят към Политическа партия, което ще даде шансове на харвардци да са в по-устойчива позиция и за локалния избор.

А Демократична България са в най-тежко състояние, виждам по какъв начин структурите им напряко прелитат към Политическа партия. Българска социалистическа партия имат тежък генерационен проблем и се топят дружно с електората си.

Но градската десница на Демократична България няма идеологически разлики с Има Такъв Народ и Политическа партия. И в случай че тези три партии - Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, последователно се трансфорат в едно, това ще бъде към този момент същинският конкурент на ГЕРБ и топящата се Българска социалистическа партия.

А и по принцип българинът не обича да мисли доста комплицирано за политиката, не вижда огромен смисъл от доста разнородни политически планове.

- Идва ли краят на политическата рецесия у нас?

-Да, влизаме в интервал на стабилизация. Някой даже дефинира ставащото като първата огромна генерационна промяна след началото на прехода от 1989 година И в държавното управление на Симеон Сакскобургготски през 2001 година също имаше доста млади юпита, само че то беше по-балансирано и с по-опитни, по-възрастни политици. А в този момент подмладяването е фрапиращо – има министър на 31 години. Има рецензии против кандидатурата му, само че млади, амбициозни хора са ни доста нужни.

- Няма ли прекомерно високите упования към новата власт да се окажат спънка?

- Българинът сега няма никакви особени упования, просто се пробва да оцелее, да мине зимата. След година страдания най-накрая родихме кабинет и е естествено всички да гледаме да се хванем за зелено.

Доволни сме, че въпреки всичко има някакво постоянно ръководство, каквото се очакваше още в 45-ия парламент, през април. Очаквах хората на Слави да сформират кабинет, само че ги надцених - оказаха се без хъс и подготовка за политика.За разлика от Политическа партия.

Доц. доктор Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати.

Доктор по социология в Института по социология към Българска академия на науките с дисертация на тематика „ Конфликтите в организацията “. Дългогодишен учител в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. От 1991 година управлява Института за обществени проучвания и маркетинг МБМД.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР