Какво може да се направи за запазване на въглищните централи

...
Какво може да се направи за запазване на въглищните централи
Коментари Харесай

Три парламентарни партии искат предоговаряне, дерогация или изцяло нов План за възстановяване

Какво може да се направи за опазване на въглищните централи разискаха депутатите в пленарната зала. Повод стана проекторешение, импортирано от " Възраждане ", за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички нужни дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност. До гласоподаване на проекторешението не се стигна, поради привършване на времето на днешното пленарно съвещание.

Предвид променените условия след началото на войната в Украйна, от " Възраждане " желаеха предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в частта за декарбонизация в енергийния бранш и либерализацията на пазара на електрическа сила на дребно. От ГЕРБ-СДС поддържаха предоговаряне на цели по Плана в частта енергетика. От " Продължаваме Промяната " предложиха България дружно с Румъния и Гърция да издейства дерогация на уговорките за понижаване на излъчванията на въглищните централи, както и да се одобри нова енергийна тактика на страната.

Според мнението на Министерството на финансите, всяко изменение в ПВУ би довело до закъснение в осъществяването на основните стадии и цели по обществените вложения и промени, което неизбежно би рефлектирало върху контрактувания график за приемане на средства към България. В мнението на вицепремиера по ръководство на европейските средства се показва, че отказването от задължения, поети от постоянното държавно управление, и инициирането на промени в политиките доста надвишава пълномощията на служебния кабинет.

Няма ангажимент за затваряне на мощности, има ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания, съобщи някогашният вицепремиер и финансов министър и сегашен народен представител от " Продължаваме Промяната " Асен Василев. Той уточни, че централите имат вид по какъв начин да употребяват смесено гориво. По думите му има разновидности комплексът " Марица Изток " да резервира цялостното си натоварване през зимните месеци. Това, което е записано в Плана все още, не води до затваряне на централите, съобщи Василев. Второ - сега, в който стана ясно, че войната в Украйна води до практическа неспособност да се употребяват газови централи, тъй като те са прекомерно скъпи, това дава опция сега на България дружно с Гърция и Румъния да договорим да се отсрочи този ангажимент за понижаване на излъчванията, тъй като централите сега работят най-вече за експорт, добави той.

Василев разяснява, че Народното събрание би трябвало да одобри нова енергийна тактика, в която годината 2038 година да бъде преразгледана. Според него, в случай че ГЕРБ не бяха записали в енергийната тактика 2038 година като последна година, в която комплексът работи, и не се бяха съгласили на 55 % понижение на въглеродни излъчвания, нямаше да е нужно да се извършват такива цели.

Бившият заместник-енергиен министър в последното държавно управление на ГЕРБ Жечо Станков разяснява, че по време на договарянията по Плана в частта енергетика, водени персонално от него, ангажимент за затваряне на централите не е стихотворец. Той уточни, че в Плана за възобновяване, утвърден по време на предходното държавно управление на четворната коалиция, е признат явен ангажимент, че всяка година ще би трябвало да се понижават по 10 % излъчванията от въглищните централи. Предоговарянето на тези цели е належащо, тъй като вие сте ги приели, обърна се той към Асен Василев. Вие поехте уговорката за затварянето, добави той.

Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че национално виновното държание е поради променените условия този проект да бъде предоговорен, тъй като сега обстановката в света е напълно друга.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР