Какво може да бъде по-трудно от тичането на 42 км

...
Какво може да бъде по-трудно от тичането на 42 км
Коментари Харесай

Най-леденият маратон в света

Какво може да бъде по-трудно от тичането на 42 км на слънце? Със сигурност това е тичането на 42 км при минусови температури.

Затова и маратонът Pole Of Cold, който се организира в Сибир, си е спечелил славата на най-студеният в света. През 2022 година той съумя да счупи и връх на Гинес. Тогава 65 участника се състезават при температури от -53°C.

Организаторите на маратона в Якутия, Русия решават да изместят началния час на надпреварата за ранните утринни часове, защото прогнозите за времето демонстрират, че температурата ще падне до -60°C под нулата следобяд.

Температурата по време на надпреварата доближава 53.4°C под нулата, което го прави и най-студеният маратон в света. Световните върхове на Гинес сега показват Сибирския мразовит маратон от 2001 година като най-студения в света. Тогава обаче температурата е била едва към -39°C, пишат от IFL Science.

Въпреки че не липсват участници в маратона от разнообразни места по света, сред които Обединените арабски емирства, Съединени американски щати и Беларус, локалните съумяват да завоюват успеха. Първо място заема руснакът Василий Лукин, който пресича финалната линия за 3 часа и 22 минути. Най-добър резултат при дамите има Марина Седалищева (местна жителка на Якутия), която пробяга дистанцията за 4 часа и 9 минути.

Малкото населено място Якутия дава името на маратона, а точно Pole Of Cold (Полюс на студа), тъй като то самото е наричано по този начин. Якутия печели прозвището си с помощта на репутацията си на най-студеното непрекъснато обитаемо човешко населено място в света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР