Какво ли не се изля върху главата на новата коалиция

...
Какво ли не се изля върху главата на новата коалиция
Коментари Харесай

Акад. Денков е чудесен избор за премиер. Номинацията на Асен Василев ще подразни партията на Борисов

Какво ли не се изля върху главата на новата коалиция ПП-ДБ, с цел да я накарат да се прегърне със статуквото. Не бяха неуместни обвинявания от страна на ГЕРБ, които да им основат дълготраен когнитивен дисонанс – вие сте най-лоши, но единствено с вас желаеме. Не бяха обиди от президента и подюрване като че ли в синхрон с „ времевата рамка “ на госпожа Атанасова. Не беше нехаресваният от никого бюджет на служебното държавно управление, който увисна като дамоклиев меч над всяко бъдещо ръководство.
Опитът за атентат над основния прокурор Иван Гешев
В патакламата се включи и основният прокурор Иван Гешев, против който тъкмо когато чакахме информация за проектокабинет, имаше опит за атентат. С това новият политик се подреди в дългата редица на „ поръчаните “ – от Ахмед Доган, през Бойко Борисов и Делян Пеевски до малко светилия на хоризонта Николай Бареков. Разбира се, по тези поръчки в никакъв случай не се открива нищо, като се почне от единствената сполучлива такава – убийството на Луканов преди време.

Не съм експерт, само че фрагментите и обясненията по случая ме карат да мисля, че има нещо подозрително. Никакъв кратер в земята няма, гърмежът бил подложен на метри от платното, освен това на противоположен надолнище, проверяващите демонстрират една съчма за зайци, която назовават „ осколка “, някакви забити в земята шишета се поясняват многозначително и, несъмнено, няма никакви провали по кортежа – и популярност богу! Отвъд тези условия, които ще бъдат разследвани, надяваме се, главните подозрения са в претекста на евентуалните аматьори-бомбаджии. Къде господин Гешев притисна проведената престъпност, та да го убиват? Дали по-скоро не го плаши вероятната сделка сред ГЕРБ и ПП-ДБ за промяната му? Впрочем, сподели се и това, че една от версиите за гърмежа, а точно, че той самичък си го е провел, няма по какъв начин да бъде разследвана точно заради това, че основният прокурор у нас е над закона. Във всеки случай събитието провокира нов гърмеж от разбори и апели ПП-ДБ да се смирят, тъй като става ужасно.
Изтичащите описи и оповестеният проектокабинет на ПП-ДБ
Другият изнервящ миг бяха изтичащите от време на време описи на евентуалния проектокабинет. Откъде идваха те, по този начин и не научихме, господин Петков ясно сподели, че всичко, което не излиза публично от обединението, са клюки.

Ето, че на 2 май съставът на проектокабинета на ПП-ДБ бе разгласен. Академик Николай Денков за министър председател ми се вижда превъзходен избор: той е балансиран и рационален водач, съчетаващ експертност и политическа отговорност. Боя се единствено ГЕРБ да не възприемат тази кандидатура като реванш – и да решат да се реваншират и те, вдигайки още веднъж Габровски. Има едни такива глупави психологии в цялата тази работа. Но по тази причина пък Асен Василев като номинация за министър на финансите сигурно ще подразни партията на Борисов. Би приключил чудесна работа, само че се съмнявам, че ще го одобряват. Особено в комплект с господин Лорер, който е предлагането за министър на нововъведенията и растежа. Вероятно ще изискат някакъв сложен жест на паритетност – да кажем някой като господин Дончев за вицепремиер. Разбирате, че мечтая, само че или с политици, или без.

Иначе в състава на оповестения проектокабинет „ Денков “ има имена на чудесни експерти – Тагарев, Янкулов, Генова, Попов, Хинков. С тях евентуално проблеми надали ще има. Прави, несъмнено, усещане отсъствието на знакови лица откъм Демократична България. Това свързват с мълчанието на Христо Иванов по време на лидерската среща. Дали това значи разграничаване от договарянията? Или по-скоро някакъв запас в един предстоящ пазарлък за министерския съвет – дейци на Демократична България вместо дейци на Политическа партия?

Цялата тази работа изисква доста успокоение и внимание, а както споделих, ситуацията в България е извънредно изнервена. А кой има интерес тя да се изнервя? Оставям на вас да прецените.

Коментарът на проф. Ивайло Дичев е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР