Какво крият недрата на планините около малък босненски град? Местните

...
Какво крият недрата на планините около малък босненски град? Местните
Коментари Харесай

Треска за злато в Босна

Какво крият недрата на планините към дребен босненски град? Местните поданици имат вяра, че там има доста злато. Дали залежите ще дадат нов живот на това място, вижте в репортажа на Ива Стойкова.

От епохи залежите от олово, барит и цинк са главно прехранване за жителите на босненския град Вареш. Мините са затворени, а стоманодобивната индустрия прекъсната преди войната през 1992-95 година Щетите от спора за планинския град са големи, а той по този начин и не се възвръща изцяло.

За последните две десетилетия Вареш губи две трети от популацията си, само че останалите там 9 000 души в този момент имат нова вяра - за " златно бъдеще " за своя град.
Катарина Дуванджич, жителка на Вареш: Тук има злато. Имаме обилни златни находища, също сребро и други скъпи метали.
Поколения локални поданици имат вяра, че заобикалящите ги планини крият същински съкровища, само че в никакъв случай не са правени съществени изследвания заради финансови или административни спънки.

През 2012 година обаче английска компания получава на концесия три залежи. През 2017 година са направени първите сондажи, а резултатите са безапелационни - има находища от най-разнообразни метали, в това число мед, злато и сребро.
Милош Боснякович, шеф на компанията-концесионер: Резултатите от пробите за злато и сребро са налице. Не бих споделил, че са забележителни, само че заслужават внимание.
Босненската дъщерна компания, която изследва находищата, подава молба да бъде разширена територията на концесията.
Здравко Марошевич, кмет на Вареш: Ще е отлично да се назоваваме златна котловина. Това ще даде убеденост на локалните хора.
Надеждите градът да се съживи са огромни. Там към този момент идват и първите нови поданици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР