Какво казват от ВъзражданеВ рамките на два дни предстои както

...
Какво казват от ВъзражданеВ рамките на два дни предстои както
Коментари Харесай

Среща ли се ”Възраждане” с германски фашисти? frognews.bg

Какво споделят от " Възраждане "

В рамките на два дни следва както лидерска среща между  Костадин Костадинов и Тино Крупала, по този начин и работни диалози, в които ще бъдат разисквани съществени акценти в политическите стратегии на двете партии, жизненоважни както за двете страни – България и Германия, по този начин и за нашия общ дом Европа:  стопанска система, обществена политика,  енергетика, земеделие и просвета. 

По последни изследвания " Алтернатива за Германия " от ден на ден печели утвърждението на германците и все по-често анализаторите я слагат на второ място при възможни избори през днешния ден. " Възраждане " от своя страна също печели доверието на от ден на ден българи, като от седмо място и най-малката партия в 47 Народно заседание в 49 тя към този момент е трета политическа мощ в страната ни и най-голямата партия в България, защото пред нея има две обединения.

Вярно ли е това? 

Краткият отговор е не напълно. Според изследвания на публичното мнение към момента има към 1% разлика сред социалдемократите и " Алтернатива за Германия " (AfD), както демонстрира брюкселската социология на Politico. " Възраждане " визират последното изследване на YouGov, които разгласиха данните си на 9 юни. Според него 20% от германците поддържат " Алтернатива за Германия ", което слага партията на Олаф Шолц (социалдемократите) на трето място. Infratest-dimap също разгласява социологическо изследване, което дава по-висок резултат на " Алтернатива за Германия ". 

В последното изследване социологите обърнаха изключително внимание на симпатизантите на AfD. Основната причина за по-високото им позициониране е недоволството на електората от всички останали партии и държавното управление. Само 32% настояват, че изцяло поддържат политиките на AfD.

" Възраждане " обаче са доста надалеч от тези проценти. На първо място - огромен е броят на негласуващите у нас. На второ място - разликата сред партията на Костадин Костадинов и първите две обединения (ГЕРБ и ПП-ДБ) е сред 10 и 15%, а не към 1%, какъвто е случая с AfD. 

За какво се бори " Алтернатива за Германия "?

" Алтернатива за Германия " е крайнодясна партия. Особена известност на предходните избори групировката натрупа поради политиката си против миграцията. Идеологията й е шовинизъм, евроскептицизъм, народен консерватизъм, популизъм, неолиберализъм, анти-феминизъм. " Алтернатива за Германия " е партия с " екстремистки, антисемитски и расистки темперамент ", споделят специалисти.

В началото AfD е еврокритична партия, която е съперник на политиката за избавяне на еврото, провеждана от Ангела Меркел, пишат от " Дойче веле " преди няколко месеца. ще тогава в партията има три течения: икономическо-либерално, националконсервативно и дяснопопулистко. Двама от тримата ѝ създатели от дълго време са напуснали партията. Тези промени на върха се трансфораха в нещо всекидневно - ръководителите на АзГ се сменят постоянно. Това е една " на първо място разединена партия, в която непрекъснато има борби сред управлението и членовете ", показва Урсула Мюнх.

Първоначално партията се явява на избори с пазарно-либерална икономическа стратегия. Радикализацията стартира през 2015 година с идването в Германия на стотици хиляди бежанци, търсещи протекция от войната в Сирия.

Има 80 000 членове. За съпоставяне в най-голямата партия в Германия - Социалдемократическата, членуват 380 000 души. Над 80 % от членовете й са мъже.. Освен това ксенофобията, антисемитизмът и поддръжката на властническите режими са доста по-разпространени измежду техните поддръжници в съпоставяне със симпатизантите на другите партии.

Приликите? 

Забелязват се основни прилики сред политиката, която изповядва крайнодясната AfD, и държанието на партия " Възраждане " и нейните симпатизанти. Особено през последните дни.

 

Ето по този начин да вземем за пример мъже и дами с тениски на групировката нахлуха в частен киносалон, с цел да спрат прожекцията на кино лентата “Близо ”, който се излъчи в границите на “София прайд фест ”. Основното им неодобрение бе хипотетичната гей-тематика и “пропагандата на хомосексуални връзки сред деца ”. Заговори се и за педофилия. Актът бе наказан от някои политически лица. Министерство на вътрешните работи стартира инспекция. Няма обаче позиция на българското държавно управление. 

 

Вчера София осъмна с еврейски звезди и свастики, изрисувани на витрините на няколко столични заведения. Всичко това се случи откакто частен притежател лепна табела на магазин за крафт бири, съгласно която няма да обслужва симпатизанти на “Възраждане ”. Един от депутатите на Костадинов, дружно с тайфа симпатизанти, нахлу и размаха депутатската си карта като даде обещание да получи отмъщение. 

 

Реакция на българското държавно управление за свастиките в центъра на София няма. Голяма част от публичните ни персони също мълчат. 

 

Междувременно обаче “Възраждане ” отиде на среща в Германия с представители на крайнодясната “Алтернатива за Германия ”. Работно посещаване, евентуално с партийна дотация (тоест нашите пари). Вероятно двете партии ще обменят опит. И евентуално едните ще кажат на другите по какъв начин с популизъм, ксенофобия и заигравка с човешките страхове да стигнат до върховете на политическата сцена. Ако има кой да им има вяра.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР