“Какво искат младите хора, за да останат в България? По-висок

...
“Какво искат младите хора, за да останат в България? По-висок
Коментари Харесай

Няма нужда от толкова много висшисти, смята министърът на младежта и спорта

“Какво желаят младежите, с цел да останат в България? По-висок стандарт в образованието, по-висок стандарт на работното място и по-висок стандарт на живот. Aко младежите напущат страната, то България няма бъдеще. Ето за какво нашата обща цел е младежите да развиват капацитета си тук. Развивайки личния си капацитет, младите българи развиват и страната.” Това сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференцията “Развий капацитета си в България”, която се организира във Варна.
Целта на събитието е да бъдат дискутирани опциите пред младежите, взаимно с представители на държавната и локалната власт, на Европейския парламент, на неправителствения бранш, IT-индустрията и студентската общественост. На конференцията участват над 100 души от цялата страна. В началото на полемиката Красен Кралев показа своя персонален образец.
“През 1990-та година създадохме студентските самостоятелни сдружения, които се бореха против комунизма. Още тогава имах опция да отида да изучавам в Америка. По това време бях студент по медицина. След къс размисъл избрах да продължа образованието си тук. Исках да се развъртвам в България и през днешния ден не скърбя за това. 10 години по-късно към този момент бях съумял човек, с редица награди от интернационалните фестивали за активността ми в рекламния бизнес, имах насъбран капитал, само че все пак, не можех да намеря себе си в българското общество - бяхме изпаднали в морална и ценностна рецесия. Кандидатствах за лотарията за Зелени карти за Америка и завоювах. Но не отидох в посолството да си подам документите и още веднъж взех решение да преследвам фантазиите си в България”, изясни Кралев.
Той съобщи, че българското обучение е на високо равнище и уточни, че самият той е приключил своето обучение в британската гимназия и в медицинския университет във Варна. По думите му, има недостиг в синхронизирането на потребностите на пазара и просветителната система. Според министър Кралев би трябвало да се обърне внимание на потребностите на бизнеса. “В България няма задоволително експерти в браншове, които да удовлетворят потребностите на вложителите. Няма потребност от толкоз доста висшисти, колкото от хора със приблизително особено обучение. Например - един цех за коли има потребност от най-малко 5 000 квалифицирани фрагменти, които сега обаче липсват” , разяснява той и добави, че е нужен сериозен разбор от какви специалности се нуждае всеки регион в страната, с цел да знаят младежите по какъв начин да възнамеряват кариерата си.
“Oбразователната система би трябвало да е гъвкава по отношение на непрестанно изменящата се среда за младежите. Защото съгласно последни данни два милиарда от съществуващите работни места ще изчезнат до 2030 година, а 65% от децата в началните учебни заведения ще имат работни места, които към момента не съществуват”, разяснява Красен Кралев.
Министърът на младежта и спорта прикани да се дава късмет на младежите да навлязат в действителните процеси на ръководство и в частния бранш. Според него, младежите би трябвало да развиват капацитета си в България посредством стажове и на практика образования. Те би трябвало да бъдат действително включвани в ръководството и е неприемливо да бъдат дискредитирани и подценявани единствено поради възрастта си.
“Чували ли сте израза, че работодателите търсят да назначат младежи до 25 години, само че с 30 години трудов стаж. Трябва да променим това – аз го направих в администрацията на Министерство на младежта и спорта. От 180 чиновници, 120 са новоназначени, като 50 души от тях са млади и дейни хора до 35 години ", изясни Кралев.
“С поредност от срещи ще дадем опция на младежите от разнообразни градове в страната да вземат участие в правенето на новата Национална тактика за младежта след 2020 година Стартирахме работата по документа през предходната година и се надяваме повече младежи да споделят своята визия”, осведоми министърът. Красен Кралев срещна присъстващите с националните стратегии за младежта с общ бюджет от близо 3 000 000 лв., посредством които министерството подкрепя финансово юношески планове на неправителствени и спортни организации, свързани с предварителна защита и образуване на действия за свободното време – неофициални образования, акции, спортни интензивности и други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР