Какво е значението на приключилото преброяване на населението в Албания

...
Какво е значението на приключилото преброяване на населението в Албания
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев: Скопие се опитва да отнеме правото на българите в Албания да декларират българската си етническа принадлежност

Какво е смисъла на завършилото броене на популацията в Албания за българското национално малцинство там?
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1208
" За нас е значимо, че в Албания има лица, които се самоопределят като българи. Точната численост сега не е известна. От позиция на геополитиката на Балканите, когато една прилежаща на нас страна твърди, че на нейна територия няма българи, а на запад от нея има българи, явно Скопие бърка в тези си изказвания. Не е допустимо в България да живеят българи, в Албания да живеят българи, а по средата да няма нищо ", заяви пред БНР историкът доцент Спас Ташев от Българска академия на науките, създател на книгата " Българите в Албания ", след първото броене, което прави албанската страна, откакто през 2017 година публично призна българите за национално малцинство.

След оповестения завършек на преброяването, незабавно, на идващия ден в Скопие се появи информация – в Албания няма българи, добави Ташев. По думите му, Скопие се пробва да отнеме правото на българите в Албания да заявяват българската си етническа принадлежност.

Първите предварителни данни от преброяването са пристигнали през РСМ. Тъй като преброяването в Албания е било удължено, през това време представители в преброителните комисии на Скопие са подали към управляващите в Северна Македония информация, че около 20% от популацията се е самоопределило като българско. При 20% по албанските закони би следвало популацията да има право на триезични документи, те да бъдат издавани и на литературен български език, както и да има надписи на публични места на литературен български език, посочи доцент Спас Ташев.

За да не се допусне това, Скопие се опита да провежда преброителен туризъм по време на снадки период на преброяването, уточни Спас Ташев. Той изрази вяра своевременната реакция на българските организации да е попречила това.

" Дали Скопие ще е съумяло, към този миг не е известно. "

В Албания има обособени три географски района със характерни български диалекти – Мала Преспа, Голо бърдо и Кукаща гора, посочи историкът.

Като се базира на свои контакти в тези райони, Ташев сподели, че и в Голо бърдо, и в Кукаща гора процентът на заявилите, че са българи, е в пъти по-голям от този в Мала Преспа, а това за България е успех и се отварят доста благоприятни условия за задълбочаване на контактите ни с нашите сънародници в Албания.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР