Какво е зависимост? Преди да разкриете някои от тях, важно е

...
Какво е зависимост?
Преди да разкриете някои от тях, важно е
Коментари Харесай

4 вида пристрастяване, които остават незабелязани

Какво е взаимозависимост?

Преди да разкриете някои от тях, значимо е да определите какво е пристрастяване. Пристрастяването поражда, когато има взаимозависимост (независимо дали психическа, физиологична или и двете) във връзка с съответен детайл. В тази обстановка мозъкът патологично се стреми да получи премия или облекчение от дистрес, като прибягва до несъмнено вещество, човек, обект или обстановка.

Произвеждат се поредност от феномени, които сформират пристрастяващата картина:

Жажда и неспособност за поддържане на абстиненция. Изпитва се мощна потребност да се употребява веществото или да се извърши държанието. Ако това предпочитание не е задоволено, индивидът страда интензивно, физически или душевен. Следователно за тях е невероятно да поддържат самоограничение Зависимост. Личното благоденствие зависи от детайла на пристрастяване. Това е главният източник на задоволство и главният път за бягство от всеки дискомфорт. Толерантност. Някак си тялото е привикнало с веществото. Поради тази причина индивидът изисква по-голямо наличие на детайла, с цел да получи мечтаните резултати. Липса на надзор. Наистина им е мъчно да управляват държанието си и да се отдалечат от това, от което зависят. Влошаване и дискомфорт. Пристрастяването визира персоналното им благоденствие и се отразява отрицателно на разнообразни области от живота им. Те обаче са склонни да отхвърлят да признаят тази щета и минимизират казуса, тъй че зависимостта им продължава.

Захар

Като човешко създание сте родени с вродени желания към сладките усети. Това елементарно се ревизира, когато предложите парче плод на бебе. Въпреки това, с придвижване на възрастта, сте били изложени на голям брой свръхпреработени артикули, цялостни с добавени захари, и тази естествена наслада спря да ви удовлетворява.

Бялото брашно и скритите захари в по-голямата част от продуктите, които консумирате, имат огромен капацитет за пристрастяване. Това значи, че чувствате, че имате потребност от тях, в случай че останете без тях за известно време и че имате потребност от по-големи количества всякога, с цел да задоволите желанието си.

Интернет и обществени мрежи

Това е една от най-разпространените зависимости през днешния ден. Всъщност за доста от нас е мъчно да изоставен къщата без мобилните си телефони или да отидат повече от няколко часа, без да ревизират обществените си медии.

Младото потомство е това, което е най-застрашено да страда от положения като синдром на FOMO или номофобия, само че те могат да се появят на всяка възраст. Всъщност, други области на живота, като да вземем за пример работата или обществените взаимоотношения, могат да бъдат наранени от пристрастяване към интернет и технологиите. Въпреки това е мъчно да се трансформират навиците.

Романтични взаимоотношения

Пристрастяването към любовта е една от най-често срещаните, само че подценявани зависимости. Свързано е с прочувствена взаимозависимост. Означава незабавната потребност от сътрудник и огромния дискомфорт, породен от загубата му или даже от мисълта за това.

Ако страдате от този тип пристрастяване, може да откриете, че поддържате изключително нездравословна връзка. Или може да се свържете с изцяло несъответствуващи хора заради пристрастеността си да се влюбите и да сте част от двойка.

Порнография

Днес порнографията е по-достъпна от всеки път. Поради несъразмерното освобождение на допамин, създаден при гледане на порнография, действителният полов акт престава да бъде подтикващ. Поради това става належащо да се употребява порнографско наличие в по-голяма степен. В допълнение, порнографията се употребява за отбягване на прочувствен дискомфорт и приемане на краткосрочна премия, която в последна сметка генерира взаимозависимост.

Инфо: https://exploringyourmind.com/pixabay

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР