Какво е визуализираща медитация? Това е идеален начин за постигане

...
Какво е визуализираща медитация? Това е идеален начин за постигане
Коментари Харесай

Визуализираща медитация

Какво е визуализираща медитация? Това е съвършен метод за реализиране на мир, успокоение и релакс. Алтернатива е на общоприетата медитация, при която се употребява централизация върху обект или тон. За разлика от тези разновидности, при които се употребява зрението или слуха (или пък и двете в комбинация), визуализиращата медитация разчита на въображението и способността да „ виждаме “ картини в съзнанието ни.

Тук няма значение дали приказваме за действителни или изцяло измислени подиуми – въпросът е да се пресъздава облик, който може да е задоволително кондензиран и живописен, че да ни сътвори съответното чувство.

За кого е подобаваща визуализиращата медитация

Тя е идеална за хора, които имат по-силна фикция и въображение. Ако можете доста ясно да си представяте някакви неща образно, в случай че сте склонни да „ виждате “ нещата въображаемо, а по-късно да ги създавате, в случай че имате постоянно сънища или даже видения – тази форма на медитация е тъкмо за вас.

Не единствено този вид хора обаче имат привилегията да практикуват визуализираща медитация. Тя е за всички – просто на някои ще им се наложи да положат повече старания, с цел да се концентрират и да имат положителни резултати. Освен това самият способ се предлага доста повече пред други медитативни практики при избрани проблеми. Например:

- Когато действителността, в която живеете, не ви удовлетворява и желаете да пресъздавате друга реалност, която ви зарежда;

- Когато желаете да сугестирате нещо на образно равнище – да си самовнушите нещо, към което се стремите, което желаете да постигнете и което е ваша цел;

- Когато желаете да преодолеете разлъка или контузия от предишното – тогава във визуализацията може да се включват хора или обстановки, които са ви травмирали.

Как се практикува визуализиращата медитация

 Визуализaция по време намедитация

В основата на тази процедура стои концепцията да си представяте нещо. Това „ нещо “ може да бъде място, обект, прекарване, придвижване, пътешестване, среща, диалог и какво ли още не. Може да си представяте също нереални неща – да вземем за пример по какъв начин летите и размахвате криле или по какъв начин пътувате в галактическото пространство, както и че сте някакво животно да вземем за пример. Възможно е също да пресъздавате изцяло действителна обстановка от предишното, само че и хипотетична преживелица от бъдещето. Въобще – може да включите в практиката визуализация на на практика всичко.

Важно е обаче да опитате да сте допустимо най-концентрирани, когато създавате вашата визуализация и да се стремите към оптимално създаване на картина. Първоначално няма да „ виждате “ доста неща във вашата визия, в случай че не сте доста положителни в това. Ще имате по-малко елементи и ще ви е по-трудно да задължите вниманието си върху визията. Постепенно с времето ще започнете да пресъздавате повече елементи, да „ усещате “ миризми, да „ чувате “ звуци. Визуализациите ще станат по-дълготрайни и ярки и ще носят по-силно чувство.

Не се тормозете, в случай че този развой се случва постепенно при вас – значимо е да сте упорити и да не се отказвате. Също по този начин не се тормозете, в случай че не виждате ясно картини или облици. Това от време на време фактически става, само че в множеството случаи приказваме за чувство за облик или други чувства, а не за безусловно виждане.

Има ли някакви по-специални способи на визуализиращата медитация

Да, в действителност има разнообразни способи тя да се практикува.

Най-добрият вид, който има и най-силен резултат, е визуализиращата медитация да бъде водена. Т.е. ръководена от различен човек, който да ви споделя какво да вършиме, какво да си представяте и да ви „ води “ безусловно по пътя на визуализацията. Това може да стане „ онлайн “ – индивидът да участва до вас, само че и да се случи на запис или от разстояние – да слушате гласа посредством някакво техническо устройство. И двата разновидността са положителни. Изберете този, който е най-възможен и прелестен за вас.

Освен това тази медитация може се организира под звуков акомпанимент за по-ясно показване на облиците. Това най-често са характерни звуци – камбани, дъжд, пеене на щурци, шумолене на поточе, талази на море и така нататък Може обаче и да е някаква мелодия в друг темп и с преобладаващо звучене на избран инструмент – да вземем за пример барабани. Възможно е и да се случва в цялостна тишина.

Ако няма опция да изпълнявате ръководена визуализация, може сами да практикувате сходна медитация. Важно е обаче да сте добре готови, да имате задоволително информация и да знаете какво желаете да постигнете.

Повечето медитации с визуализация имат разнообразни цели, съгласно които се сортира и метода на осъществяване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР