Какво е ваксината? Ваксината е биологичен препарат с основно профилактична

...
Какво е ваксината? Ваксината е биологичен препарат с основно профилактична
Коментари Харесай

Различните видове ваксини и тяхната функция


Какво е имунизацията?

Ваксината е биологичен препарат с главно профилактична функционалност: тя съдържа сътрудник (бактерия, вирус или токсин), чието вкарване в кръвния поток на организма оказва помощ на APC-клетките, Т-клетките и В-клетките да се приспособяват към новия патоген и да развият по-ефективна реакция в оправянето с него.

Как оказва помощ имунизацията?

Ваксините предотвратяват появяването на заразни заболявания с помощта на така наречен „ групов имунитет “. Последното значи, че задоволителна част от популацията следва да бъде ваксинирана против инфекциозно заболяване, тъй че да се понижи рискът от разпространяване. С увеличението на защитния резултат, „ груповият имунитет “ благоприятелства организмите, които не могат да бъдат имунизирани заради слаба имунна система, хронични болести или алергии.

История на имунизацията.

Въпреки че Едуард Дженър нормално се смята за откривател на първата ваксина през 1796 година, нейната история в действителност е доста по-стара. Според някои свидетелства китайците са заразявали предумишлено хора с едра шарка (чрез поемане на патогена през носа или посредством надраскване на материала върху кожата) 1000 година пр.н.е. Целта е била да се минимизира резултата от заболяването и да се развие имунитет против бъдещи инфекции.

Видове ваксини.

Понастоящем има пет съществени типа ваксини.

Живите, атенюирани ваксини съдържат отслабена версия на инфекциозния сътрудник. Вирусите нормално се отслабват откакто са били отглеждани в продължение на доста време в нетипични за тях кафези. След като се приспособяват към тази нова среда, вирусите не са способни да се възпроизвеждат дейно в човешкия гостоприемник, както биха го правили другояче.

Против едра шарка

Против морбили, паротит и рубеола

Против варицела

Против грип

Против ротавирус

Против зостър

Против жълта тресчица

Инактивираните ваксини съдържат убита (посредством използването на химикали, радиация или нагряване) версия на инфекциозния сътрудник.

Инактивирана полиомиелитна ваксина

Против хепатит А

Против грип

Против бяс
Против бубонна чума
Против холера

Свързани публикации.. Митове и обстоятелства за имунизациите 0 Морбили, ваксини и групов имунитет 0 Ваксини - странични реакции и успеваемост 2

Токсоидните ваксини предотвратяват болести, породени от бактерии, които създават отрови в организма. Този вид ваксини съдържат инактивирана

версия

на токсина, наречена

токсоид, чиито антигенни свойства са непокътнати.

Против тетанус

Против дифтерия

Против коклюш

Субединичните ваксини включват единствено главните антигени на сътрудника, причиняващ съответната болест: те могат да съдържат от 1 до 20 антигена, взети непосредствено от вируса или отгледани в лаборатория.

Против хепатит Б

Против човешки папиломен вирус

Конюгираните ваксини се състоят от полизахариди, нормално от повърхностния пласт на бактериите, свързани с протеинови носители. Когато бактериите влязат в тялото, тогава антителата ще разпознаят захарното им покритие и ще лимитират бактериите от причиняване на заболявания.

Против Haemophilus influenzae вид В

Пневмококова ваксина

Менингококова ваксина
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР