Какво е треска от денга? Какво трябва да знаете, тъй като във Флорида са потвърдени случаи на вируси

...
Единадесет случая на вируса на денга са потвърдени във Флорида, което
Коментари Харесай

Единадесет случая на вируса на денга са потвърдени във Флорида, което предизвиква въпроси относно болестта, пренасяна от комари. Според Министерството на здравеопазването на Флорида, окръг Брауърд съобщава за два случая, а Маями-Дейд съобщава за девет случая.

Въпреки че вирусът на денга обикновено идва от места извън Флорида, един от случаите в Маями-Дейд, съобщени миналата седмица, е локално придобит, съобщава CBS News Miami.

Почти половината от населението на света живее в райони с риск от денга, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Вирусът често е водеща причина за заболяване в тези райони, предимно в тропически и субтропически климат по света.

тежка денга, която е спешна медицинска помощ, която може да изисква болнична помощ.

Свързани: Какво е малария? Какво трябва да знаете, тъй като във Флорида, Тексас се наблюдават първите локално придобити инфекции от 20 години

Симптоми на денга

Около 1 на всеки 4 души, заразени с денга, ще се разболее, казва CDC, като симптомите варират от леки до екстремни . Около 1 на 20 души, които се разболеят, ще развие тежка форма на денга, която може да доведе до шок, вътрешно кървене и дори смърт.

Най-честият симптом? Треска, която обикновено е придружена от следното:

Гадене и повръщане Обрив Болки и болки, включително болка зад очите

Ако се появят симптоми, те обикновено започват 4 до 10 дни след инфекцията и продължават 2 до 7 дни, според към СЗО.

Допълнителни предупредителни признаци, които биха могли да сочат към тежка форма на денга, включват: 

Болки в корема, чувствителност Повръщане (поне 3 пъти за 24 часа)Кървене от носа или венците Повръщане на кръв или кръв в изпражненията Чувство на умора, неспокойствие или раздразнителност

"Незабавно отидете в местна клиника или спешно отделение", ако вие или член на семейството имате някой от тези симптоми, казва CDC. „Предупредителните признаци обикновено се появяват в рамките на 24 до 48 часа, след като треската ви е изчезнала.“

Лечение на денга

Няма специфично лекарство за лечение на треска на денга. Повечето случаи могат да бъдат лекувани у дома с лекарства за болка като ацетаминофен за овладяване на симптомите, казва СЗО.

Има ваксина, наречена Dengvaxia, за някои хора, които преди са имали денга и живеят в район с висок риск.

Dengvaxia е „единствената ваксина срещу денга, одобрена от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и препоръчана за рутинна употреба от Консултативния комитет по имунизационни практики“, отбелязва CDC. Той стана достъпен през 2022 г. за деца и юноши на възраст от 9 до 16 години в „ендемични за денга зони“, които включват Американска Самоа, Пуерто Рико и Американските Вирджински острови.

Най-добрият начин да избегнете заразяването с денга , е чрез предотвратяване на ухапвания от комари.

За да се предотвратят ухапвания, експертите съветват да използвате репелент против насекоми и да носите широки ризи и панталони с дълги ръкави. CDC и СЗО препоръчват репеленти против насекоми с активни съставки, които включват:

DEETIR3535Масло от лимонов евкалипт (OLE)Пикаридин (KBR 3023)

CBS Miami отбелязва, че някои репеленти не са подходящи за малки деца: DEET не се препоръчва за деца по-малки от 2 месеца, докато маслото от лимонов евкалипт не трябва да се използва при деца под 3 години.

Експертите също съветват да изчистите стояща вода около дома или двора си, където комарите могат да снасят яйцата си.

Изследване установи, че тези репеленти против комари са най-ефективните начини да се отървете от вредителите
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР