Какво е социален джетлаг? Защо нередовните модели на сън са лоши за вашето здраве

...
Късните нощи, когато сте на почивка и през уикендите, могат
Коментари Харесай

Късните нощи, когато сте на почивка и през уикендите, могат да означават трудности, когато е време да се върнете отново на работа и часовете за лягане трябва да са разумни за ранно започване.

Сместа може да обърка телесните часовници - и сега ново изследване предполага, че нередовният сън може да е свързан с вредни бактерии в червата ви.

Проучването, публикувано в The European Journal of Nutrition, е първите, които откриха връзка между социалното джетлаг - и по-лошите диети.

Дори 90-минутна разлика в средата на съня - по средата между времето за сън и времето за събуждане - може да насърчи микробиома (бактерии), което има отрицателна връзка със здравето, установи проучването.

Предишни изследвания показват, че работата на смени нарушава часовника на тялото и може да увеличи риска от наддаване на тегло, сърдечни проблеми и диабет.

< p class="sdc-article-related-stories__link-text"> „Няма извинение“: Здравният съвет на NHS получи порицание, след като данните за пациентите бяха споделени в WhatsApp над 500 пъти

Въпреки това, дори малки разлики в навиците за сън между работните места и свободните дни могат да повлияят на биологичните ритми на тялото, според изследователи от Кралския колеж в Лондон.

Прочетете повече:
Само едно алкохолно питие на ден може да повиши кръвното налягане
Еко диетата може да намали риск от смърт от хронично заболяване с 25%

Те оцениха група от 934 души от проучването ZOE Predict, най-голямото текущо хранително проучване от този вид.

Групата се състои главно от слаби и здрави индивиди, като повечето от тях спят повече от седем часа през цялата седмица.

Изследователите са разгледали проби от кръв, изпражнения и чревна микробиома, както и измервания на глюкоза при хора, чийто сън е бил нередовен в сравнение с тези които са имали рутинен график за сън.

Наличието на социален джетлаг е свързано с лошо качество на диетата, по-висок прием на подсладени напитки и по-нисък прием на плодове и ядки, според техните открития.

< p>Това може пряко да повлияе на изобилието от специфични видове бактерии в червата, казват те. Някои са по-добри от други, така че могат да повлияят положително или отрицателно на здравето на хората.

Те откриха, че три от шестте вида микробиота, които са по-разпространени в групата на социалната джетлаг, са свързани с лошо качество на диетата, показатели за затлъстяване и кардиометаболично здраве , като инфаркт, инсулт и диабет, и маркери в кръвта, свързани с по-високи нива на възпаление и сърдечно-съдов риск.

Д-р Сара Бери от Кралския колеж в Лондон и главен учен в ZOE каза: „Поддържане на редовно моделите на съня, така че когато си лягаме и когато се събуждаме всеки ден, е лесно регулируем начин на живот, който всички можем да направим, който може да повлияе на вашето здраве чрез чревния ви микробиом за по-добро."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР