Какво е Шенген и къде се намира? Кой живее там

...
Какво е Шенген и къде се намира? Кой живее там
Коментари Харесай

Домът на Европа: Как живеят хората в село Шенген?

Какво е Шенген и къде се намира? Кой живее там и по какъв начин са се озовали на това място? На всички тези въпроси отговор ще даде Радиана Божикова, която прекара 3 дни във винарното село Шенген дружно с оператора Борис Пинтев. 

„ Това е едно напълно малко селце в Люксембург с 670 поданици. Особено е тъй като през него минава река Мозел в кяото има една точка, където се пресичат трите граници – с Германия и Франция. Там през 1985 година тъкмо в тази точка от реката на едно малко корабче се подписва Шенгенското съглашение “, споделя Радиана в предаването „ Тази заран “.

Началото за свободно напредване на артикули и хора в Европа е положено през 1985 година от Германия, Франция и Бенелюкс

По време на пътуването ѝ е съумяла да беседва с хората, които живеят в селото и им се постанова да минават през граници на няколко страни, единствено с цел да отидат на работа или до магазина.

Тя се среща и с един от хората, които са подписали Шенгенското съглашение на същото място през 1985 година. 

„ Той ми описа, че не се е вярвало в триумфа на това нещо в началото. Произнесъл е тирада тогава и всички са му се смели. Разказа ми и за останалите плюсове от това да си в Шенген, по какъв начин това не значи единствено свободното придвижване сред страните. Има да вземем за пример огромна осведомителна система, която е шенгенска и събира разнообразни данни от цяла Европа. Например за откраднати коли. Така в случай че на някой му откраднат колата, ще има по-голям късмет да се открие “, споделя още Радиана. 

Ако летите за Ларнака, Лондон, Манчестър, Тел Авив и Ереван, би трябвало да ползвате изходи от 4 до 7 на Терминал 1

По мотив на влизането на България в Шенген по въздух и вода Радина е разговаряла с хората и за това какво мислят

„ Хората, които са родени в Люксембург и живеят в там, още от учебна възраст владеят по 4 езика – немски, френски, люксембургски и британски. Това им дава тази независимост на връзка с всички останали. Младите хора са отворени също, разговарях с едно момче и когато го попитах от кое място е, той ми отговори, че е европеец “, описа още тя.

По мотив влизането на България в Шенген по въздух и вода Радиана е разговаряла с локалните за настроенията им към евентуалното цялостно участие на България и Румъния. 

„ Едно от момчетата сподели, че всички се опасяват от тази наша граница, която е краят на Европа, само че също по този начин ми сподели, че България е част от Европейски Съюз и тя няма да се грижи сама за тази граница, тъй като зад нея стои цяла Европа. Такова им е мисленето – ние сме едно “, казва още тя.

Вижте какво още ще ни опише тя за живота в Шенген тази неделя в 16:00 часа по bTV.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР