Какво е съвременното изкуство? Кой е този вездесъщ пръст, който

...
Какво е съвременното изкуство? Кой е този вездесъщ пръст, който
Коментари Харесай

Кое съвременно изкуство може да се съпреживява?


Какво е актуалното изкуство? Кой е този всемогъщ пръст, който ще уточни кое е изкуство и кое не е? Трябва ли изкуството да се изяснява? Кое е изкуството, което става за съпреживяване през днешния ден?

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски са приели за своя задача да създадат актуалното изкуство налично за хора с друг опит, които нямат профилиран интерес по тематиката. " Опитът демонстрира, че когато човек откри вярната формула за връзка с публиката - тя доста добре схваща защо става въпрос, да си построи личен усет и чувство за изкуството " - споделят те.

През последните седем години двамата вършат общодостъпни лекции за модерно изкуство, а на 18 март за първи път ще провеждат огромен конгрес, наименуван



В новия епизод на " Trendy " Теодора дава образец с " Опакованата триумфална арка " на Кристо в Париж - произведение със в същото време " елементарна и грандиозна концепция, която те кара да мечтаеш ". И изяснява, че техните събития целят не да изясняват творби на изкуството, а да предложат подтекст, с разнообразни връзки сред разнообразни създатели, течения, исторически явления, тъй че хората сами да извадят за себе си своето схващане.

Радослав дава за образец с галерия за свръхчовека в Музея за съвременно изкуство в Рим, в която на феновете е препоръчана протеза, обвързвана със статистиката какъв брой американски бойци умират във войната в Ирак. " Представи си, че ти носиш тази протеза, тя обаче е обвързвана с ток и при всеки умрял боец - толкоз по-силен електрошок изпитваш върху себе си. В това произведение е съхранен отговора на всички модерни въпроси ", споделя изкуствоведът.

В подкаста става дума и за семплата констатация, че " Войната ограбва бъдещето на децата ", която обаче пресъздадена през изкуството на Banksy - може да бъде съпреживяна по друг метод.

Радослав дава различен образец за мощно произведение - на архитекта Роналд Раел, който слага люлка на границата сред Мексико и Съединени американски щати.



Форумът Wide Art е на 18 март 2023 година в " Топлоцентрала ".

 Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР