Какво е полезно и какво е вредно да се яде

...
Какво е полезно и какво е вредно да се яде
Коментари Харесай

Кои продукти са полезни и кои вредят на здравето?

Какво е потребно и какво е нездравословно да се яде и пие? Лекарите дават всякакви препоръки, които постоянно си опонират. Ето кои са те:

Кафе

Всеки немец изпива приблизително към 160 литра кафе годишно. Споровете към кафето обаче не престават. Някои считат, че то рисково покачва кръвното и даже провокира рак. Експертите пък настояват, че кафето предотвратява редица болести. Ясно е единствено едно: както сочат проучванията, кафето не вреди на човешкия организъм.

Маргарин

Доскоро лекарите и учените поучаваха хората да употребяват маргарин, а не краве масло, тъй като животинското масло било нездравословно. Сега пък назад, недоволстват против маргарина. В него имало доста химически съставки. Специалистите предлагат разтопеното масло, тъй като в него се съдържат по-малко наситени маслени киселини.

Дали чашката вино дневно фактически предотвратява сърдечно-съдовите болести и намалява риска от инфаркт? Дългогодишните изследвания до момента най-малко не са опровергали това изказване. Профилактичното влияние на виното се приписва на чудодейната съставна част ресвератрол. Но дано въпреки всичко не забравяме, че става дума единствено за една чаша вино дневно, не повече!

Холестерин

Без холестерина не можем да минем, тъй като той се съдържа в мембраните на клетките. Различаваме " потребен " и " нездравословен " холестерин. Преди се смяташе, че равнището на " нездравословния " холестерин в кръвта би трябвало да е колкото се може по-ниско. Днес обаче знаем, че би трябвало да се лимитира и равнището на " потребния " холестерин. Важно е здравословното равновесие. Може да изяждате по едно яйце дневно. Но вместо месо!

Замразени зеленчуци

Бумът на замразените зеленчуци сякаш мина. Повечето хора избират да си купуват пресни зеленчуци в магазина. Диетолозите обаче обръщат внимание, че шоково замразените плодове и зеленчуци незабавно след прибиране на реколтата съдържат повече потребни субстанции и витамини, в сравнение с " пресните ", които залежават по рафтовете.

Глутамат

Натриевият глутамат е прочут като универсална хранителна добавка Е621 - така наречен " овкусител ". Германия и доста други европейски страни не разрешават прибавянето му в детските храни. Значи ли това, че е нездравословен? Изкуственият глутамат, изключително в огромни количества - като при чипса - е нездравословен.

Вода

Не стопират и разногласията за това, по какъв брой вода би трябвало да пие човек не ден. Обикновено нашият организъм самичък знае от какъв брой течности има потребност. Ние пием, с цел да утолим жаждата си. Според лекарите обаче, дневната норма е сред 2,5 и 3 литра.

Мляко

Млякото е потребно единствено за децата. Много възрастни хора имат проблеми заради нетърпимост към лактозата. До този извод стигат немски учени. А шведските им сътрудници откриват, че феновете на млякото живеят по-малко и боледуват повече. Това потвърждават резултатите от дългогодишно проучване, в което са взели участие над 100 000 души.

Пшеница и други зърнени храни

Хлябът е още един главен артикул, в изгодата от който учените се съмняват. Вярно е, че хлебните произведения, които съдържат глутен, провокират нетърпимост у доста хора и най-много у децата. Проблеми основават и орехите и другите семена, които се употребяват при печенето на хляба.

Витамини

Отминаха времената, когато гълтахме витамини и прахчета надали не с цялостни шепи. Днес хората са доста по-внимателни с " изкуствените " витамини. Лекарите обръщат внимание на страничните резултати и предизвестяват за сериозните последствия от безконтролното самолечение. Ако се страхувате от авитаминоза, яжте повече плодове и зеленчуци, и се припичайте повечко на слънце! /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР