Какво е общото между Лейди Гага, Барак Обама, Бил Гейтс,

...
Какво е общото между Лейди Гага, Барак Обама, Бил Гейтс,
Коментари Харесай

Защо при някои хора лявата ръка е доминираща

Какво е общото сред Лейди Гага, Барак Обама, Бил Гейтс, Пол Маккартни, Джъстин Бийбър и Роналд Рейгън, Джими Хендрикс, Джуди Гарланд, Фидел Кастро и Дейвид Боуи? При всички тях водеща е лявата ръка - линия, която се споделя от към 10 % от хората, съобщи Ройтерс.
Защо обаче някои хора са леворъки, а при множеството господства дясната ръка?

Това е област на дейни проучвания, а ново изследване хвърля светлина върху генетичния съставен елемент на леворъкост при някои хора.

Изследователите са разпознали редки разновидности на ген , участващ в управлението на формата на клетките, и са открили, че те се срещат 2,7 пъти по-често при хората, при които водеща е лявата ръка. 

Въпреки че тези генетични разновидности изясняват единствено дребна част от случаите, актуалното проучване съгласно неговите създатели демонстрира, че въпросният ген, наименуван TUBB4B, може да играе роля в развиването на мозъчната асиметрия , която е в основата на определянето на преобладаващата ръка.

Откритията се основават на генетични данни от английската Биобанка за над 350 000 възрастни хора на и над междинна възраст във Англия, 11 % от които са били леворъки.

При множеството хора определянето на това коя ръка е преобладаваща може да се сведе до случайност, споделя невробиологът Клайд Франкс от Института за психолингвистика " Макс Планк " в Нидерландия, старши създател на проучването, оповестено в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

" Смятаме, че множеството случаи на леворъкост пораждат просто заради инцидентни вариации по време на развиването на ембрионалния мозък, без характерни генетични или екологични въздействия. Например, инцидентни съмнения в концентрацията на избрани молекули по време на основни стадии от образуването на мозъка ", споделя Франкс.

През вековете доста култури са показали неуважение към леворъкостта и са се опитвали да принудят хората, при които преобладаваща е лявата ръка, да употребяват дясната.  

Разпространението на леворъкостта варира в другите елементи на света, като в Африка, Азия и Близкия изток то е по-ниско спрямо Европа и Северна Америка, добавя Франкс.

Новите открития могат да са от голяма важност в региона на психиатрията . Въпреки че преобладаващото болшинство от леворъките нямат нито едно от тези положения, при хората с шизофрения вероятността да са леворъки или да боравят еднообразно добре и с двете ръце е  около два пъти по-голяма, а при тези с аутизъм - към три пъти по-голяма, споделя още Клайв Франкс.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР