Какво е общото между Димитровград и луксозните чанти на Louis

...
Коментари Харесай

Чанти на Louis Vuitton, Prada и Gucci се правят с машини от Димитровград

Какво е общото сред Димитровград и първокласните чанти на Louis Vuitton? Не, тук не става дума за това, че на именития локален пазар се продават евтини фалшификати на френската марка. Връзката е машина на димитровградската компания PL project Ltd., която скоро може да боядисва ръбовете на всичките им кожени елементи.

Досега PL project Ltd. е създал 55 прототипа от своя новаторски промишлен робот и три от тях се тестват точно в Louis Vuitton, други 3 са в Prada, още 3 - в Gucci. Останалите са в други евентуални други от стилната промишленост. През март бях на среща с шефа на PL project Ltd. инж. Пламен Цонев, когато пристигна и първата публична поръчка от Louis Vuitton за 40 машини месечно. Инженер Цонев чака, че още до края на тази година ще създава от 200 до 500 бояджийски робота всеки месец, което при цена на един от тях от 3500 евро прави предстоящ оборот от над 1.2 млн. евро на месец.
инж. Пламен Цонев, шеф на PL project Ltd. Фотограф: Михаил Ванчев
Тази история обаче не е плод на шанс или връзкарство. При конкуренцията на международната сцена място за такива неща просто няма.
Първа " Пролет "
PL project Ltd. е основана през 2018 година, само че не идва от нищото. В основата й стои развойното звено на фабриката за произвеждане на чанти " Пролет " - Димитровград, изяснява Пламен Цонев. Неговата брачна половинка, синът му и той са притежатели на най-голямата " чантаджийска " компания у нас, в която работят 350 служащи.

В производството на дамски кожени чанти ръчният труд е доста и по тази причина огромните марки от Франция, Италия и Англия първо се изнасят в Източна Европа, а по-късно - в Китай и Индия, следвайки логиката на парите и по-евтината работна ръка. Точно с тази логичност инж. Пламен Цонев взема решение да " надцака " евтините човешки ръце на Азия с още по-евтината работа на роботи. Като експерт по електроника и роботика преди повече от 10 години той създава робот, който прави лепенето на кожените елементи на чантите. При 20 000 - 22 000 чанти месечно произвеждане можете да се досетите, че пада много лепене, споделя той и продължава: " За да направиш чанта, би трябвало да сложиш тънък пласт лепило по контура на детайлите и тогава да ги залепиш. Представяте ли си какъв брой дами вършеха тази работа. Ние създадохме пръскащ робот, който " оглежда " и снима детайлите, пита базата данни къде би трябвало да се постави лепило, получава отговор, напръсква лепилото, а дамите единствено слепват. " Този пръскащ робот е изработен през 2009 година и цената му тогава е 65 000 евро. " Робот със същите функционалности в Louis Vuitton е към 4 пъти по-скъп ", разяснява инж. Цонев.
В основата на новите технологии стои развойното звено на фабриката за произвеждане на чанти " Пролет " Фотограф: Михаил Ванчев
След първия робот екипът от инженери създава и други, а развойното звено на фабрика " Пролет " се обособява като независима компания PL project Ltd. с двама ръководещи - инж. Пламен Цонев и инж. Любомир Борисов. Те са тези, които вършат от концепциите си роботи. Но дружно с тях са и още 20 умни глави, които в действителност осмислят правилото на компанията: да автоматизираме тежкия труд на индивида. Сега в компанията работят общо 30 души.
Градове Стара Загора, Хасково Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието: > Ще има ли работа след въглищата в Стара Загора> Големите компании в района на Хасково - хазарт, машини и бира> Опаковки от Стара Загора за цяла Европа > Свиленград: сред хазарта, туризма и пандемията> Музикалният шлагер от Димитровград - " Пайнер " Разгледайте цялостното наличие по-долу. Патентите
PL project Ltd. има общо 11 поръчки за патенти, от които 4 са така наречен международни патенти, регистрирани в Швейцария. Първият от международните патенти, регистрирани в Швейцария, е " Предаване на въртене от 0 до 90 градуса посредством магнитен съединител ". Още три други патента изчакват реда си и евентуално ще пристигна времето, когато в приходната част на PL project Ltd. ще има перо " приходи от продажба на патенти ".

Един образец за иновация е обвързван със промяната на боите в машините за боядисване. Големият механически проблем, твърдят инженерите от компанията, е, че сериите от чанти са станали доста къси. " Няма го " положителното остаряло време ", когато във фабрика " Пролет " поръчваха серия от 5000 чанти. Сега се радваме на серии от 200 чанти ", споделя инж. Любомир Борисов. " Да, серията отново може да е огромна, само че цветовете са разнообразни. За да смениш цвета на боята на една общоприета бояджийска машина, би трябвало да я разглобиш цялата, да измиеш работната част, да заредиш с друга багра и още веднъж да работиш. Всяка промяна на цвят е най-малко половин час. Ако би трябвало да сменим 3 цвята дневно, това е загуба на час и половина работно време. Тогава разработихме и патентовахме наша машина и патентовахме нова технология, с която промяната на боята става за секунди, тъй като е в обособени контейнери ", изяснява още той.
Фотограф: Михаил Ванчев
Дебелината на пласта багра също е от огромна значимост и за задачата през 2013 година е създаден робот, който взема решение и този проблем. " Детайлите се поставят в един магазин, роботът ги взема, слага го на светлинна маса, камери снимат, цифровият облик влиза в компютъра, масата отива под робота, той боядисва детайла, изсушава го в една фурна и това е ", споделя инж. Любомир Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР