Какво е необходимо, за да се обуздаят две от най-големите

...
Какво е необходимо, за да се обуздаят две от най-големите
Коментари Харесай

Закони и съдебни спорове застрашават печалбите на Apple и Google

Какво е належащо, с цел да се обуздаят две от най-големите компании в света? Очевидно коалиция от шведските музикални стриймъри, южнокорейски политици и нидерландски приложения за запознанства. Те, наподобява, съумяват където американското федерално държавно управление се провали - да наложат промени в метода, по който Apple и Гугъл ръководят своите магазини за приложения.
Голям бизнес
Магазините за приложения са огромни бизнеси с общи миналогодишни продажби на стойност 133 милиарда $, три пъти повече от преди 5 години (виж таблицата). Apple и Гугъл държат дял до 30%, което се счита, че способства до една пета за оперативните облаги в Apple и Alphabet, компанията майка на Гугъл. Таксата от 30% в магазина за музика на Apple iTunes беше копирана в този за приложения на iPhone, почнал да предлага услуги през 2008 година След като хората към този момент употребяват своите телефони за игри, стрийминг и доста други неща, тя се трансформира в налог върху цифровата активност. Регистрирайте се за услуга като Disney+ на вашия телефон и Apple или Гугъл ще получават дял от вашия абонамент вечно. Приложенията трябваше да употребяват платежните системи на софтуерното дуо и не можеха да оповестяват на потребителите за други способи за регистрация. Оплакванията на разработчиците доведоха единствено до дребни отстъпки: предходната година Apple съобщи, че ще им разреши да препращат към външни страници за заплащане, и Гугъл понижи своята такса за абонаменти. Сега обаче отбраната се пробива.
Оплакванията на разработчиците доведоха единствено до дребни отстъпки.
Миналото лято Южна Корея забрани на магазините за приложения да принуждават разработчиците да употребяват избрана платежна система. През декември регулатор в Нидерландия взе сходно решение против Apple след недоволство от разработчиците на приложения за запознанства. На 23 март наклонността стана международна. Гугъл разгласи договорка със Spotify, гневен критик на таксите в магазините за приложения, че ще разреши на услугата за стрийминг на музика да прави лични заплащания. Гугъл ще понижи комисионата си, най-вероятно в сходство с понижението от 4%, контрактувано в Южна Корея. Компанията съобщи, че предстоят още покупко-продажби.
Източник: Reuters Реклама Опит за смяна
Великодушието на Гугъл планува закони, които може да изискват по-големи отстъпки. Законопроект, импортиран в американския Конгрес, ще принуди магазините за приложения да разрешат различни метода за заплащане и ще разреши на разработчиците да популяризират други способи за регистрация. По-голяма опасност идва от Закона за цифровите пазари на Европейски Съюз (DMA), чийто работен вид беше утвърден на 24 март. Огромният закон покрива голям брой детайли на цифровите пазари, в това число магазините за приложения. DMA, който е напът да влезе в действие през идната година, ще принуди мобилните платформи да разрешат магазини за приложения на трети страни и ръчно инсталиране на приложения непосредствено от интернет - нещо, което Гугъл разрешава, само че Apple не. Нарушителите ще се изправят пред санкции в размер на 20% от международните си доходи и възбрана на придобивания. Според поддръжниците на DMA разрушаването на затворените градини ще ускори конкуренцията.

Шефът на Apple Тим Кук е предизвестил, че ръчното зареждане от интернет ще " унищожи сигурността на iPhone ". Това е малко прекомерно: Apple разрешава това да става на нейните настолни компютри, без да се стига до катастрофи. Но надалеч по-големия дял на Apple в мобилния пазар може да направи iPhone по-сочна цел за злотворен програмен продукт. И компанията залага доста на поверителността и сигурността. Без значение какво имат вяра създателите на DMA, написа софтуерния анализатор Бенедикт Евънс, не можете да " приемете закон против взаимни отстъпки ".

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР