Какво е най-важно да знаят шофьорите за подготовката на автомобилите

...
Какво е най-важно да знаят шофьорите за подготовката на автомобилите
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем при шофиране при дъжд и сняг

Какво е най-важно да знаят водачите за подготовката на колите преди потегляне на път през зимата – препоръки към водачите даде ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в ефира на bTV Radio.

" Има гуми, които дават отговор на избрани условия по българския стандарт, които би трябвало да имат съответните милиметри като грайфер или пък съответната аргументация, че са планувани за мокро и за изсъхнало време. Няма разбиране зимни гуми. Подмяната на охладителната течност – доста постоянно караме през лятото с вода, която освен, че не е положителният вид за есенно-зимните условия – знаем, че при 0 °C водата замръзва – само че водата разяжда, тъй че тя води и до разяждане на местата, където минава. Затова става замяна с антифриз, който, като се изключи че има ниска температура на заледяване, има и смразителните свойства, които надлежно понижават и опцията за разяждане. Смяната на перата на чистачките, предните и задните – това е наложителното, което би трябвало да се случи. И цялостната подготовка на автомобила с един механически бърз обзор, която включва ходовата част на автомобила, спирачната система и осветителната система. Но едно от най-важните неща за зимния интервал е вентилационната система на автомобила или отоплителната система. “, уточни Йонко Иванов.

" Стремежът и в подготовката, която ние преподаваме в часовете по доктрина и по процедура, е да научим хората да се самосъхраняват, тъй като от техния метод на шофиране зависи животът и на останалите, които се движат по пътищата. Първото, което би трябвало да се знае, е, че когато паднат първите капки на дъжда, коефициентът на сцепление на колелата става с 1,5 до 2 пъти по-нисък от този, който е на изсъхнал асфалт, тези капки са много рискови, тъй като когато падат върху платното за придвижване, там се е натрупал много прахуляк, масло, гориво, гумени частици, които основават един пласт, който прави платното за придвижване съвсем като пързалка, с доста фино хлъзгаво покритие на пътя и и спирачното разстояние се покачва от 5 до 10 пъти. Когато към този момент дъждът е влезнал с по-голям интензитет върху платното за придвижване, България е една от страните с не положителни пътища, на избрани места се основават едни големи локви или по този начин наречената обстановка, в която ние влизаме, на аквапланинг. Много малко водачи знаят по какъв метод да отговорят на това предизвикателство, когато автомобилът попадне в подобен сектор. Нашата отговорност е, в случай че попаднем в такава обстановка, да не разчитаме на педала за газта, нито на педала за спирачката. Натискаме педала на съединителя и крепко задържаме кормилото, до момента в който излезем от рисковия сектор. Създава се един воден чеп сред грайфера на гумата и сред пътното покритие, който подвига като водна възглавница предната част на автомобила и той става неуправляем. Господ да ни пази в такава обстановка. А пък за колите с автоматизирана предавателна кутия е добре да изключат лоста на неутрално състояние, с цел да може да се резервира от малко малко сцеплението на автомобила. Ние молим от години обратно да се основат точно такива полигони, при които бихме могли да изработим нашия инстикт, когато се попадне в хлъзгав път, в обстановка на аквапланинг. И не на последно място е неприятната видимост. Очертанията на обектите тогава не са ясни и чистачките не съумяват да отстранен водата от предното стъкло. Прозорците се замъгляват заради високата мокрота и шофирането става доста мъчно. Затова в този случай идва и гюдерията, с която си оказваме помощ да почистим стъклата от влагата. Ако вентилацията на автомобила работи на 80% от своята опция, тя ще ни даде опция стъклата сега на изпотяването да добият естествен тип и да може да имаме добра видимост. “, изясни още Йонко Иванов.

 

„ Лошите атмосферни условия основават една отмалялост, или по-точно едно положение на унесеност у лидера. Това е заради нарасналото налягане, което кара и човешкото тяло да реагира с намаление на кръвното си налягане и забавянето на пулса. Времето за реакция се усилва и е рисково да продължите. Попаднем ли в такава обстановка е хубаво да отбием на първото допустимо място, да си починем малко, тъй като тази унесеност минава за десетина минути и по-късно лидерът е в кондиция да ръководи автомобила. “, добави още Йонко Иванов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР