Какво е искал да каже Достоевски с тези слова? Какво

...
Какво е искал да каже Достоевски с тези слова? Какво
Коментари Харесай

Красотата ще спаси света

Какво е желал да каже Достоевски с тези слова? Какво е желал да каже създателят (любим въпрос от училище)? Ще ви кажа. Фьодор Михайлович е религиозен православен човек. За него Красота, Добро и Истина, написани по този начин - с основни букви, - са имена на Бог, на Христос, нищо друго. Дори по-добрият превод на цитата от " Идиот " (роман, незабравим с това, че в него Достоевски си слага задача да сътвори безусловно позитивен книжовен воин и успява) е " светът ще се избави посредством Красотата ", тъй като напълно не е едно и също да се спасиш и да бъдеш избавен, тук нещата опират до синергѝя, само че няма да се разгръщаме върху това, просто желая да покажа какво е православното мислене на Достоевски и апелирам да не го не помни никой, който твърди, че Достоевски е обичаният му публицист, както вършат доста американци, сами по себе си протестанти.

До извода, че Красотата ще избави света, са стигнали и в Кардифския университет и в частност някой си Майкъл Люис от " школата по логика на психиката към университета ". Проведеното от него споделя почти следното: мисленето на хората е еволюирало до такава степен, че те към този момент не гледат на медицинските маски като на нещо, което ги загрозява, а като на нещо, което ги разхубавява. Преди човек с маска се е възприемал като болен човек, а в този момент - като виновен жител и като здравно лице - воин на нашето време. Както преди шпагата беше белег на достойнство, смелост и чест, по този начин през днешния ден е хирургическата маска. Нещо повече, хирургическата маска крие грозната саксонска челюст и концентрира вниманието върху очите, което се оказва някакъв симптом на прелест. По същия метод работило скриването на лявата или дясната половина от лицето. Тоест, в случай че желаете да концентрирате вниманието на другия пол върху хубостта на ръцете си, то най-добре е да помолите някой да ви отреже краката.

И ето я логиката: в случай че хирургическите маски ще спасят света, стига да ги носим настойчиво и съзнателно, от една страна, а от друга хирургическите маски към този момент не се свързват толкоз със здравето или предварителната защита, колкото с хубостта, то умерено можем да кажем, че хубостта ще избави света под формата на маска или по-широк микс от антиковидни ограничения. Ето какво е имал поради Достоевски!

Не се смейте! Не е смешно, ужасяващо е! Което, несъмнено, не му пречи да бъде и смешно, тъй като на този неверен и краткотраен свят нищо не заслужава изцяло съществено отношение. Въпреки че социалистическата преса (в Англия " Гардиън ", а в България " Дневник " ) популяризира тези покъртителни нелепости като нещо същинско и заслужаващо надали не удивление поради напредничавия си академизъм.

Всъщност пропагандата работи най-много с инстинктите. За най-мощен се счита инстинктът за самозапазване - в случай че не носите маски, ще умрете! После обаче се видя, че хората не са чак такива идиоти, каквито им се ще на някои, и не почувстваха живота си заплашен, в случай че не се маскират по пусти улици, паркове и планини, пък и освен там. Тогава взеха решение да стържат по струната на съвестта и трансформираха " в случай че си без маска, ще умреш " на " в случай че си без маска, ще убиеш другите ". От пиар позиция това беше доста по-зряло, тъй като в случай че си безконтролен към общността си доста по-голям урод, в сравнение с в случай че си безконтролен единствено към себе си, и към този момент изцяло заслужаваш " всеобщата ненавист и пренебрежение на трудещите се ". Това даде някакъв резултат и можеха да се следят хиперсъвестни кретени, които караха с маска сами в колите си. Но макар енергичната си сърдечност тези кретени не реализираха мечтаната повсеместност и дълбочина на умопомрачението.

Ето за какво пропагандата се отхвърли от инстинкта за самозапазване и се насочи към инстинкта за продължение на рода - също много мощен инстинкт в животинския свят. И ето: доживяхме да ни оповестят (посредством нàучно изследване), че маските към този момент не са въпрос на здраве, а на прелест и хубост. Но най-много на прелест. Ако сте дебела, тъпа и зла остаряла мома, не се отчайвайте - носете хирургическа маска и ще ви върже! Ако ли пък маската не помогне, не забравяйте, че имунизациите на Pfizer вашите цици.

Едно време имаше процедура в книжарниците да се продават комплекти книги - една, която ви интересува, дружно с друга, която не ви интересува. Сещам се да вземем за пример за комплекта " Отнесени от вихъра " плюс " Овчарчето Калитко " (тъп комунистически разказ за дете-партизанче). Ако искаш вихъра, купуваш и овчарчето. При този маркетингов метод обаче не се реализира нищо повече от това да придобиеш " Отнесени от вихъра " на двойна цена. Това, че си придобил и " Овчарчето Калитко ", въобще не значи, че ще я прочетеш и че ще бъдеш допрян от комунистическата агитация. Но наподобява партийната заръка е била да се продаде големият тираж на " Калитко ", пък дали ще се прочете - това е към този момент различен въпрос. Така и с маските. Важно е да се регистрира, че доста хора носят маски, пък дали го вършат с цел да предпазят себе си, дали го вършат, с цел да предпазят другите, или просто имат вяра, че по този начин се усилват възможностите им да си намерят сватбен сътрудник - това не е толкоз значимо. Същото е и с онази ваксина - ти си я хакни, пък дали вярваш, че от това циците ти ще станат по-големи, нас въобще не ни интересува.

Не знам. За мен този пропаганден метод е леко афектиран. Продължавам да имам вяра, че хората са персони, а не глави добитък и не заслужават такова отношение. На знам въобще кому е хрумнало да се държи по този начин с хората. Такава концепция може да се роди единствено в болен разум и осакатена душа. Левичарските университети могат да ме залеят с каквито си желаят наукоподобни " проучвания " и " доказателства " и аз ще бъда склонен с тях, че Красотата ще избави света, само че ще го разбирам в смисъла, в който го е споделил Достоевски, а не някой си Майкъл Люис от школата по логика на психиката към университета в Кардиф. " Нещо повече - ще отговори Фьодор Михайлович на " истините " на Майкъл Люис, " Гардиън " и " Дневник ", - в случай че някой би ми потвърдил, че Христос е отвън истината и истината в действителност се окажеше отвън Христос, аз въпреки всичко бих предпочел да остана с Христос, в сравнение с с истината ". Това, несъмнено, е тип каламбур, тъй като отвън Христос (Доброто, Красотата) Истина не може да има. Красотата е мерило за Истината. Болезнен факт за мнозина през днешния ден. Дали ще остане с Достоевски или с Майкъл Люис от университета в Кардиф - всеки самичък си преценява. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР