Какво е инвестиционно злато?Инвестиционното злато е форма на злато, която

...
Какво е инвестиционно злато?Инвестиционното злато е форма на злато, която
Коментари Харесай

Безопасна инвестиция ли е златото?

Какво е капиталово злато?

Инвестиционното злато е форма на злато, която се закупува за вложение и опазване на цената си. То се предлага в разнообразни разновидности, като най-често това са кюлчета и монети. Обикновено се продава с по-малка надценка спрямо други типове злато. Това го прави прелъстителен вид за вложителите, които търсят способи да разнообразят своя портфейл.

То се разграничава от другите си форми, като бижутерско злато да вземем за пример, по това, че не е предопределено за декорация или всекидневно носене. Създадено е за вложение и нормално е по-чисто, което го прави по-предпочитан вид за тези, които търсят непоклатимост и сигурност за вложенията си.

Другата разлика, отличаваща капиталовото злато, е че то се смята за ликвидно средство. Това значи, че елементарно може да бъде продадено и обменено за пари или други активи. Тази ликвидност го прави скъп актив за вложителите, които търсят бърза и лесна конвертируемост на своите вложения. В съпоставяне, при бижутерското злато може да има компликации при продажбата на висока цена, защото полезността му е най-вече поради естетическия тип и декоративна стойност, вместо за действителната си себестойност. Златните бижута нормално имат по-висока награда над цената на чистото златото, заради техния дизайн, направа и бранд. Това прави бижутерското злато по-малко уместно за вложения, които целят ликвидност и бърза конвертируемост.

Как да влагаме в злато?

Инвестирането в злато може да бъде един от методите да се диверсифицира капиталовия портфейл и да се отбрани от инфлацията или валутни съмнения. Съществуват няколко съществени метода за вложение.

Един от тях е покупката на физическо злато във формата на монети или кюлчета. Това е най-директният метод за придобиване, като вложителят физически има метала и може да го съхранява вкъщи или в сейф. Може да разгледате разновидности за физическо злато от Limar24.bg. Въпреки това, този вид изисква избрани грижи за сигурността и не би трябвало да се подценяват опасности като кражба или загуба.

Друг способ за вложение е покупката на акции в златни компании или фондове, които влагат в златодобивни интервенции. Това дава по-лесен метод за достъп до пазара на златото, без нуждата от физическо владеене на метала. Освен това, вложителите могат да избират сред разнообразни компании и фондове за вложения според от техния профил на риск и упования.

Накрая, съществуват и финансови деривати като фючърси, които разрешават на вложителите да спекулират върху цената на златото, без да имат действителния метал. Тези принадлежности са по-сложни и изискват съвършено познаване на пазара. Те са рискови, само че също по този начин могат да предложат по-голяма възвращаемост.

Всеки метод за вложение в злато има свои преимущества и дефекти, като вложителите би трябвало да схванат добре какви са тези принадлежности, преди да влагат своите пари в тях.

Как се дефинира цената и цената на капиталовото злато?

Цената и цената на капиталовото злато се дефинират от няколко фактора. Първият и главен фактор е настоящата цена на международния пазар за злато. Тя се дефинира от предлагането и търсенето на метала, както и от валутните курсове.

Друг фактор, влияещ на цената на златото могат да бъдат политическите и икономическите събития по света, които водят до съмнения в цената на метала. Важно е да се означи, че цената на капиталовото злато се разграничава от тази на бижутерското злато, което познаваме, защото тук не става въпрос за неговата естетична стойност, а за капиталовия му капацитет. Стойността му се дефинира и от неговата непорочност, изразена в карати, като по-чистото злато има по-висока стойност.

Освен това, значим фактор за цената и цената са и разноските за предпазване и застраховка. Те също въздействат на крайната цена на метала за вложителите. Най-често, капиталовото злато се продава на цена, която е по-висока от настоящата на международния пазар, защото съществуват и спомагателни разноски и такси за реализиране на самата покупка.

Инвестиционното злато като сигурна инвестиция

Инвестиционното злато съставлява една от най-сигурните форми на вложение, изключително в интервали на икономическа неустойчивост. То е известно като " златно леговище ", защото постоянно се счита за благонадежден метод за запазване на благосъстоянието в условия на финансови рецесии или инфлация. Инвестиционното злато също по този начин може да бъде употребявано като застраховка против валутни съмнения, като дава непоклатимост и сигурност на портфейла на вложителите. В същото време, то има и капацитета да генерира облаги, защото цената му постоянно се усилва в интервали на стопански неустановеност и неустойчивост на финансовите пазари.

В умозаключение, капиталовото злато съставлява привлекателна алтернатива за вложителите, които търсят непоклатимост, сигурност и опция за облаги в условия на непрестанни промени. То може да бъде ефикасен метод за диверсификация на портфейла и запазване на благосъстоянието, като в същото време предлага опция за капиталов напредък в дълготраен проект.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР