Какво е дълга COVID опашка състоянията обхващат всички симптоми и

...
Какво е дълга COVID опашка състоянията обхващат всички симптоми и
Коментари Харесай

Дългата COVID опашка е корона от тръни за преболедувалите

Какво е " дълга Коронавирус опашка "

положенията обгръщат всички признаци и недоволства, които не престават след острата фаза на COVID-19. Горната граница на продължителността на този феномен все още не ни е известна. Когато пациентите ми ме попитат " Докога ще продължи това? ", аз давам отговор, че съгласно специалистите от Световната здравна организация (СЗО) евентуално ще продължи две до три години. Всъщност, през вчерашния ден преглеждах една от първите пациентки, инфектирани в България през март 2020 година, която повтаря: " Все още съм половин човек! ".

Защо се развиват пост-COVID положенията?

Милиони хора по света страдат от положение, което към момента не разбираме изцяло. Според СЗО има няколко вероятни механизма: от една страна стои персистирането на вируса в организма (например в червата), което продължава да подтиква имунната система и да дава признаци, а от време на време може да докара и до парадоксални реакции като свръх инфектиране и автоимунни заболявания. От другата страна е нарушаването на кръвосъсирването и увреждането на дребните съдове.

Как се демонстрират?

Изявата на пост-COVID положенията е извънредно разнообразна - всяка система и орган на тялото могат да бъдат наранени, недоволствата постоянно се припокриват, флуктуират и се трансформират във времето. Най-чести са неврологичните признаци (като нарушена централизация, така наречен " мозъчна мъгла " ), следвани от сърдечносъдовите и дихателните, само че недоволствата могат да бъдат и общи, гастроинтестинални, мускулно-скелетни, психиатрични, психични или такива от ставите, лицевите мускули, ушите, носа и гърлото. Особено за хората, непрофилактирани медикаментозно.

Колко постоянно се срещат

Съобщаваната периодичност варира от 10% в общата популация до повече от 87% за тези, които са били приети в болница. Следователно, даже и да приемем един релативно оптимистичен вид, че всеки пети, преболедувал COVID-19, ще страда от пост-COVID положение и при екстраполация към стотиците милиони докладвани случаи, това отново значи, че една огромна част от популацията на света ще бъде наранено (около 26 милиона души) за България доста, доста оптимистично най-малко 70 000.

Значението за публичното здраве и стопанската система е голямо. Това се дефинира освен от високата периодичност, само че и от обстоятелството, че хората страдат от пост-COVID положения без значение от възрастта си или от тежестта на първичното заболяване (включително леките, даже асимптомните случаи). Всички тези хора ще потърсят (или към този момент търсят) здравна помощ, която би трябвало да бъде проведена и предоставена качествено. Освен финансовото отражение върху здравните системи, би трябвало да се регистрира и фактът, че огромна част от тези хора не могат да работят пълноценно или въобще не могат да се върнат на работа, което води до дълготрайно засягане за стопанската система.

Засега обаче по-малко от 1% от изследванията (научните проекти) върху COVID-19 се концентрират върху " дългата Коронавирус опашка ". Затова СЗО приканва медицинските институти по целия свят да се включат и да допринесат с знания. Още преди този апел Българският Кардиологичен Институт (БКИ) - водещата в Югоизточна Европа научно-медицинска организация със 7 лечебни заведения и 15 медицински центъра - даде образец със своята акция и стартира сериозна работа в тази посока. Ние предлагаме най-високотехнологична и профилирана грижа в региона на кардиологията, кардиохирургията, съдовата хирургия, гръдната хирургия, неврологията, неврохирургията, онкологията, лъчетерапията, радиохирургията, генетиката и, не на последно място, лекуването на пациенти с Коронавирус. В този миг разполагаме с 99 Коронавирус кревати, както и с най-голямата и изцяло оборудвана Коронавирус реанимация в Северна България - 24 кревати от общо 36. За страдание през днешния ден всички са заети.

Какво съставлява акцията " Живот след Коронавирус "?

Въпреки че в последно време доста лечебни заведения в страната оповестиха разнообразни акции, държа да отбележа, че още през септември 2020 година Българският Кардиологичен Институт започва самодейността " Живот след Коронавирус " - първата национална, широкомащабна безвъзмездна и безсрочна акция за оценка и лекуване на сърдечносъдовите последствия на COVID-19. Ние имаме вяра, че съдействието сред държавните и частните лечебни заведения може да бъде извънредно потребно за пациентите и по тази причина предложихме да споделим своята най-богата в страната научна и здравна пост-COVID експертиза с сътрудниците от огромна университетска болница в столицата, която разгласи лична акция, само че за жалост към този момент втори месец нямаме отговор. Това обаче не ни обезсърчава, ние споделяме и обменяме опит с 5 центъра в Европа и три в Съединените щати и по-важно - към този момент шест месеца 300 кардиолози и други експерти от БКИ организират безвъзмездни съвещания, диагностика и лекуване на пациенти от цялата страна. Тези, които желаят да бъдат съветвани, се свързват с нас на тел. 02 4026406; 02 4026532 и дават отговор на особено направена анкета. Интересът към " Живот след Коронавирус " е толкоз огромен, че.

Въпреки упоритите ни старания за основаване на механизъм за диагностика и лекуване по на тези сложни и продължителни проблеми на болните след коронавирусна зараза, това още не е възприето от институциите.

Към кого е ориентирана акцията?

Ние считаме, че подобаващи за националната акция на БКИ са всички пациенти, минали коронавирусна зараза. SARS-CoV2 е изключително рисков вирус, който визира клетките с съществуване на АСЕ2 рецептори. Такива кафези, с изключение на в белия дроб, има в сърцето и в кръвоносните съдове. Затова сърдечносъдовата система се визира толкоз постоянно. И по тази причина аз персонално предлагам на всеки, преболедувал COVID-19, да се включи в акцията, с цел да ревизира в какво положение е сърцето му, преди всичко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР