Какво е да прекосиш океана с гребане, без да си

...
Какво е да прекосиш океана с гребане, без да си
Коментари Харесай

Какво е да прекосиш океана с гребане в сезона на ураганите

Какво е да прекосиш океана с гребане, без да си гребец и със самоделна лодка; какво е да те подмятат талази, влачат ветрове и да се луташ цялостен месец в намерено море; какво е да те бомбардират мълнии, да си опасан от акули, да избягаш от пирати, да ядеш лиофилизирана храна и да пиеш пречистена океанска вода, даже на рождения си ден?.. За това и други невероятни прекарвания описаха пред възпитаници и медии в в столичното Частно приблизително учебно заведение „ Свети Георги “  бащата и синът, които преплаваха Атлантическия океан с направената от тях лодка и станаха международни рекордьори - . 

Neverest е първата в света гребна лодка, която прекосява Атлантика от Изток на Запад в сезона на ураганите. Това е първата океанска гребна експедиция за България. С нея Максим Иванов сложи международен връх за най-млад гребец, прекосил сполучливо океана. Той потегля с Neverest малко преди 17-та си годишнина и и двамата с татко си прекарват рождените си дни в намерено море.
" Макс е наше дете. Освен, че е рекордьор, той е прелестен възпитаник, първенец и образец за подражателство. Каузите, които пази и концепциите, които има, въодушевяват ", сподели за Максим Иванов изпълнителният шеф на неговото учебно заведение ЧСУ " Свети Георги " Кремена Пенева.
Тя му връчи новоучредения учебен орден за смелост и изключителни достижения и означи, че задачата на учебното заведение е да отгледа и да възпита осъзнати, уверени, смели, можещи, поредни младежи и да покаже, че ние – българите можем, можем всичко. Баща му - Стефан също бе отличен, като отличен образец за татко, подкрепящ гения на подрастващите.

" Макс е на 10-то място в самостоятелно класиране по диспути – съревнование с 2500 възпитаници от целия свят и на 1-во в тима, с който той показа България ", посочи още Пенева. " Всяко дете се нуждае от възрастен, който има вяра в него. Ние безусловно имаме вяра в Макс, както и неговото семейство и резултатът е забележим ", разяснява тя.
" Няма по-перфектно учебно заведение ", показа Максим, който още от предучилищна възраст учи там и го дефинира като " сбъдната фантазия ".
Той описа, че концепцията за пресичане на океана с гребна лодка подхвърлил на смешка на вечеря, уверен, че е неуместна. Но не след дълго се реализира. С татко си сами построяват лодката Neverest в гаража си. За задачата са употребили съвещания от най-хубавия в света дизайнер. Както Стефан показа, нито той, нито синът му са гребали преди в живота си, само че стартират тренировки благодарение на двукратната международна шампионка по гребане Виктория Димитрова. Подготвят се по метеорология и навигация, свързват се някои от най-успешните гребци на океански лодки в света и черпят от опита им. Потеглят от Портимао, Португалия и след 105 дни в открити води акустират в Барбадос, на Канарите.
За да бъде лодката непрекъснато в придвижване, Стефан и Макс са се редували в гребането през два часа непрекъснато. " Всеки ден по 6 смени до безконечност ", спомня си Стефан. " В останалите два часа вършиш всичко останало - да се нахраниш, да поспиш - от време на време за 8 минути или 30 минути, най-вече за 90 минути, да се свържеш по сателитен телефон с наземния екип, управителен от брачната половинка му, инспекция на прогнозата за времето, да сготвиш нещо и да си подал греблото на идващия гребец ", описа още той. 
Маршрутът на експедицията определили с концепцията Максим да посети родното си място, защото той и сестра му Лара са родени в Бразилия, само че по време на плаването, поради и метеорологичната конюнктура, този проект не се реализира. Редица страни се оказват затворени поради пандемията и най-после.

Стефан признава, че са се захванали с нещо по-сложно, в сравнение с са си представяли. Попадат в сезона на ураганите. " Циклоните те завъртат и тласкат лодката в най-различни направления и то с огромна мощ напразно и талази от няколко метра ", описа той. Лодката, по думите му, приличала на полет на пеперуда над полянка. Попадали в клопки и гребали със седмици, единствено с цел да се измъкнат, а не, с цел да се придвижват в мечтаната посока. Загубихме към месец - месец и половина да се лутаме и да се борим, без да напредваме към нашата цел, описа Максим.
Двамата са разполагали с устройство, по което са можели да повикат помощ и да бъдат качени на най-близкия транспортен съд, само че са предпочели да се оправят сами.
Предварително Стефан се уверил от статистиката, че рискът, който подхваща е обмислен. " Само 7 лодки са изгубили гребците си за цялата история на гребането в океаните, като всички са със соло-гребци. Само една лодка с двама гребци се е загубвала за всички времена и това е било преди 60 години. От 60 години насам с напредването на връзките, рискът да не оцелееш е доста дребен ", означи той.
Като най-рискова обстановка от пътуването той дефинира мълниите, а Максим - акулите, които са съпътствали Neverest. 

Не по-малко рискови били техническите усложнения - скапе се три от четирите слънчеви панела, които захранвали автопилота и машината за филтриране на океанската вода и превръщането й в питейна; счупил се рулят; люковете пропущали вода и лодката се пълнела, което налагало ежедневно по час и половина изпомпване, с изключение на гребането...,  само че пътешествениците съумели да отстранят повредите. 
 Макс, Стефан и Neverest дойдоха в Барбадос след 105 дни в океана Макс, Стефан и Neverest дойдоха в Барбадос след 105 дни в океана
Българската океанска гребна лодка NEVEREST дойде наред в Барбадос (Карибски острови) в 12:00 ч. локално време на 6 октомври,...
В една безлунна ветровита нощ край Мароко Максим вижда по уредите, че две лодки, евентуално пиратски са ориентирани към тях.  Малко по-късно сигнализацията на екрана на Neverest за тях изчезва, което значи, че са изключили преднамерено проявлението на тяхната местоположението, а били много близо - на към 3 благи, виждали се и лампите им и се забелязвало, че не престават да се доближават.  Максим изключил сигнализацията на Neverest, изключил и лампата й и тя бързо се скрила в големите талази.
Към края на експедицията брачната половинка на Стефан и майка на Максим - Жени, която ръководела наземния екип, съумява да провежда доставка на спомагателна храна, защото провизиите им свършили, а  поради неприятното време можело да се наложи да останат в океана още месеци. " Получи се смешно, че една седмица преди да акустират ги запасихме с храна за месец напред ", разяснява тя. А с лиофилизираната храна Максим привикнал чак към края на експедицията и даже почнала да му харесва. 

Стефан и Максим Иванови посветиха достижението си на идеята за стимулиране на донорството на органи и споделиха, че по време на прекараните 105 дни в намерено море са получавали поддръжка по телефона от доста нови съидейници.
Автор: Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР