Какво е българският парламент - законодателен орган или трибуна за

...
Какво е българският парламент - законодателен орган или трибуна за
Коментари Харесай

Магистрала ли бе, да я опишеш

Какво е българският парламент - законодателен орган или естрада за партийна агитация? Колкото и да не сме се съмнявали, че бие по към второто, през вчерашния ден получихме изрично удостоверение. Повече от два часа депутатите изслушваха министъра на районното развиване Николай Нанков. Темата бе за "успехите на ръководещите в пътното строителство ".

Изслушването мина по сюжет, с готови от депутатите от ръководещата коалиция въпроси и отработени лустросани отговори. И с цел да не остане българското общество неинформирано за достиженията, по предложение на ГЕРБ авансово режисираният рекламен театър бе предаван директно по БНР и Българска национална телевизия. За цената на това лъчение никой не загатна. Дори от опозицията.

Вярно, през днешния ден става една година от встъпването в служба на настоящия съдружен кабинет, воден от ГЕРБ. Вярно, ръководещите са шамаросвани в разнообразни непознати разбори по всевъзможни мотиви - от свободата на медиите, през нереформираната правосъдна система, корупцията, до предизвестията, че сме надалеч и от Шенген, и от еврозоната.

Вярно, и министрите, и съдружните сътрудници явно са получили опорни точки и инструкции в чест на юбилея да популяризират както европредседателството, по този начин и напредъка във всички сфери, който води до "все по-голямо повишаване на благосъстоянието на народа " и до усилване на вярата му в "светлото бъдеще ". Но е надменно и безочливо да правиш това на фона на настоящи кавги в опазването на здравето. На фона на отхвърли от съблюдаване на екологичните правила и на опитите да превърнеш в строителни площадки оживелите до момента атрактивни естествени зони.

На фона на митингите по всички краища на страната против неприятните пътища и все по-отдалечаващата се вяра проблемите на хората, изключително в по-малките обитаеми места, да бъдат решени. Вчерашното чуване на министър Нанков бе връх на нахалството на самодоволството. На самовлюбеността. На самозабравата. На безочието.

От 5 май предходната година до в този момент Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) е стартирала пътни планове за почти 1.4 милиарда лв. и са подписани контракти за строително-монтажни действия за съвсем 500 млн. лв., сподели Николай Нанков. "Наистина България наподобява на една открита строителна площадка, на която се построяват автомагистрали, ремонтират се първокласни, второкласни, третокласни, а и общински пътища, мостови уреди, тунели ", похвали се той. Зад приспивните цифри и изречения не трябва да остава неусетно, че привикването на министъра е в отговор на обвиняванията от опозицията за некачествено строителство.

"Всички публични поръчки са обществени, транспарантни и в цялостно сходство с нормативната уредба. Големият брой претенденти за публичните поръчки е доказателство, че се работи на ярко и под прожекторите ", добави Нанков. Тази режисирана фраза в действителност е самобитен отговор на президента Румен Радев, който предишния месец направи сравнението, че "България наподобява на една строителна площадка ", която е на мрачно, "и е извънредно време да включим прожекторите ".

Но министърът отиде по-далеч от настоящите политически замервания. Според него излезе, че всички неволи по пътищата са плод на неспособно ръководство на предишни държавни управления, преди да се появи ГЕРБ. Рушат се сектори от автомагистрали, приключени преди тяхното възшествие. Хората, въпреки и с право, стачкуват в региони, където пътищата не са пипани от десетилетия. За непрекъснатите поправки по обичаната на премиера Бойко Борисов автомагистрала "Люлин ", приключена при първия мандат на ГЕРБ, отговорни отново са предходните управници, тъй като сключили несръчен контракт.

За забавянето на "Струма " са отговорни еколозите и последният длъжностен кабинет, който не планувал подсилване на свлачищата. За пропадащите нови автомагистрали като "Марица ", която се пука от време на време, не се загатна. Нито за "Тракия " която в някои сектори при дъжд и най-много при сняг е непроходима.

Само че първото държавно управление на ГЕРБ бе формирано през 2009 година и тази партия в разнообразни обединения ръководи през множеството от това време. През него се ускори чувството на бизнеса, че публичните поръчки в пътното строителство също са авансово раздадени. Неслучайно огромни непознати компании се въздържат да вземат участие в търгове в България или го вършат по предписание с локални сътрудници. А и надали някой е не запомнил свадите и анулираните търгове за автомагистрала "Хемус ", да речем, поради чувството, че в тях има нещо нагласено. След което същите съмнителни претенденти бяха още веднъж посочени за строители.

Чухме още доста положителни думи за бъдещето. Магистрала "Хемус ", още веднъж се закле министърът на районното развиване, ще е подготвена до 2024 година За тези, които не знаят - това е тъкмо половин век след първата копка на нейното строителство. Заради митингите на хората от Северозапада ще се прави предпроектно изследване на тунел под прохода Петрохан. Обещаха ни правата София-Калотина да не е единствената "тапа " без автомагистрала по трасето от Осло до Анкара. Заради митинги на доста други места чухме обещания, че и там ще се работи. Кога?

Щом проработи станалата към този момент митична тол система. От нея щели да влизат над милиард лв.. Какъв ще е обсегът й, какви ще са тъкмо таксите - ще разберем от Световната банка, която е наета за съветник. Никой не зададе на министъра въпроса за какво Световната банка за повторно в последната петилетка е наета да съветва тол системата. Предния път тя към този момент предложи и разновидности на цени, и вероятни доходи, и вероятен обсег...

Само че обещанията дупки не пълнят 8000 от 20 000 км републикански пътища са в неприятно или доста неприятно положение. Същото важи и за над 12 000 от 20 000 км общинска пътна мрежа. Данните изнесе наскоро пред bТV също районният министър Николай Нанков. Тогава се роди и крилатата фраза, че до всяка дупка ще има служител. Така и не се разбра за какво - да предизвестява пътуващите или да следи за запълването й. Министърът пропусна да сметне, че в случай че оправянето на унищожените пътища върви със сегашните темпове по няколкостотин километра годишно, ще ни би трябвало още половин век.

Шоуто се изроди в гротеска сега, когато районният министър заявява, че в България строим надали не най-евтините автомагистрали в Европа. "Средната цена у нас е 3 милиона и 100 хиляди евро на километър. В Сърбия е 5.5 милиона евро, в Румъния - 6.3 милиона евро, в Гърция - 10.28 милиона, в Словакия - 13 милиона евро на километър.

По принцип не би трябвало да сме сиромахомили и да се съпоставяме, че строим на ниска цена, това в никакъв случай не би трябвало да е за сметка на качеството, само че даже в една Македония междинната цена на километър автомагистрала е 5.5 милиона евро. Най-скъпата автомагистрала, предоставена през 2006 година, е автомагистрала "Люлин ". Цена на линеен километър - 8.1 милиона евро ", изрецитира Николай Нанков.

Само че да сравняваш круши с ягоди е неуместно. Забравяме разликите в заплащането на труда. Само може да се напомни, че последните магистрални трасета, строени у нас, са в равнинни и относително несложни терени. Затова районният министър би могъл да си вземе отпуск и да пошофира самичък из упоменатите от него страни. Примерно от Верия до Игуменица по гръцката "Виа Егнатия " - комплициран, тежък планински терен, надалеч по-тежък даже от Стара планина, с десетки километри тунели и виадукти. Може да мине единствено сред Димитровград и Ниш в Сърбия и да съпостави трасето с това от Стара Загора до Бургас примерно. Към планините и автомагистралите през тях в страните край Алпите не ми се желае да го изпращам.

Но и ми се желае никой да не си разрешава да употребява парламентарната естрада за пошла агитация. Която плащаме всички с парите, отделяни от бюджета за Българска национална телевизия и БНР. Макар че ръководещите сякаш одобряват работата на Народното събрание само като рекламен клип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР