Какво е бъдещето на държавното Пристанище Варна с двата терминала

...
Какво е бъдещето на държавното Пристанище Варна с двата терминала
Коментари Харесай

Кметът Портних: Варна трябва да знае какво е бъдещето на пристанището

Какво е бъдещето на държавното " Пристанище Варна " с двата терминала - изток и запад? Какво следва - концесия, пренасяне или нещо друго? Какво ще стане с персоналния състав, какво ще стане със зоната, която бе освободена от товари? За мен като кмет на града, за хората, които работят в пристанището, за варненската общност е значимо да има ясна и обществена информация по тези тематики. Това съобщи кметът Иван Портних по време на среща, отдадена на провокациите пред българските пристанища в подтекста на изменящата се действителност. Тя бе проведена от Морски клъстър България и се организира във ВВМУ.

На събитието участваха представители на Министерство на превоза и известията, " Пристанище Варна " ЕАД, " Морска администрация ", БМФ порт Бургас и други. Модератори на срещата бяха Илзе Атанасова - Национален хъб BSAM, ръководител на Управителния съвет на Морския клъстър - България, и Свилен Крайчев – шеф на Българската асоциация на корабните брокери и сътрудници /БАКБА/.

Кметът приветства уредниците за тематиката, която, в подтекста на войната в Украйна, става все по-актуална както за района и България, по този начин и за черноморските градове, измежду които и Варна. Според него сигурността, както и насърчаването на синята стопанска система - развиване на черноморски проучвания, научноизследователската и развойна активност, цифровизация, са доста значими задания, които носят добавена стойност за България и Варна. Като представител на локалната власт той показа, че развиването на пристанищната активност също има огромно значение за икономическия профил на града.

По думите на кмета Варна би трябвало да бъде отворена към морето и затова преди години е предложил част от зоната да бъде освободена от товари и отворена за хората, да бъде извършен интернационален конкурс за създаване на конгресен център, а една от магазиите да бъде превърната в център за гратис IT образование на децата на Варна. " Днес тази магазия обаче е предоставена от управлението на пристанището за супермаркет! Не мисля, че бъдещето на тази зона би трябвало да се движи в такава посока, тъй като тя е основна за града ни ", съобщи кметът Иван Портних.

Според него, в случай че преди 100 години пристанищата са създавали градове, през днешния ден градовете завладяват пристанищата. " Варна би трябвало да има пристанище - съвременно, конкурентоспособно, отговаряща на всички международни стандарти ", добави той. Кметът напомни, че скоро е била възродена концепцията за създаване на плавателния канал Варна- Русе, която към този момент е част от дневния ред на Европейския парламент, като част от предложенията за измененията в обсега на Трансевропейската транспортна мрежа.

По време на срещата бяха наранени още тематики за новата действителност в Черно море и въздействието й върху пристанищата, пристанищата като детайл на градската среда и въздействието на пристанищните действия върху крайбрежната екосистема.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР