Какво да очакваме през втория ден от Общото събрание на ООН през 2023 г.

...
78-ото Общо събрание на ООН (ООН) продължава за втори ден
Коментари Харесай

78-ото Общо събрание на ООН (ООН) продължава за втори ден в сряда.

Световни лидери и представители се събраха в централата на ООН в Ню Йорк за дебата на високо ниво, който ще продължи до 26 септември.

Продължавайте да четете

списъка от 3 елемента Общо събрание на ООН: Какво да очакваме, когато световните лидери се съберат тази седмицаЗеленски призовава за глобално единство срещу Русия в речта на Общото събрание на ООНПълен текст: Речта на Зеленски пред Общото събрание на ООНкрай на списък

Ето какво да очаквате на втория ден от UNGA:

Кой ще говори през ден втори?

Ключовите лектори включват:

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол Италианският премиер Джорджиа Мелони Временният премиер на Ливан Наджиб Микати Либийският министър на младежта Fatalla AF Elzuni

Заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски ще бъде в една стая с руския външен министър Сергей Лавров за първи път от две години.

Това ще бъде на специалната среща на Съвета за сигурност на ООН за поддържането на мира и сигурността в Украйна.

Зеленски каза по време на речта си на Общото събрание на ООН във вторник, че ще говори повече за мирния план за Украйна и Хартата на ООН на заседанието на Съвета за сигурност.


Байдън и Нетаняху ще се срещнат

Президентът на САЩ Джо Байдън ще има поредица от двустранни срещи, включително една с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Това е първата среща между двамата лидери, откакто Нетаняху се върна на поста през ноември миналата година.

По същото време се очаква голям протест срещу Нетаняху.

Среща на върха на ООН за климатичните амбиции

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще свика срещата на високо равнище за климатичните амбиции, за да ускори политиката за изменение на климата, климатичната справедливост и декарбонизацията чрез колективни усилия.

Какво се случи на първия ден?

Кортежи и барикади задушиха центъра на Манхатън, докато висшите гости в света се събраха за годишната среща. Общото събрание на ООН започна със строга реч на Гутериш, фокусирана върху геополитическото напрежение, подхранвано до голяма степен от войната в Украйна. Първият ден видя речи на високопоставени лидери, включително Байдън, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Зеленски и иранския президент Ебрахим Раиси.

Къде можете да следвате UNGA?

Всички изказвания могат да бъдат проследени на живо в платформата за стрийминг на живо WebTV на ООН.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР