Какво да очакваме от срещата между Доналд Тръмп и Владимир

...
Какво да очакваме от срещата между Доналд Тръмп и Владимир
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Получи се една заблуда за срещата 16+1, големият интерес на Китай е Европа

Какво да чакаме от срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин. Какъв е новият международен ред. Каква ще е ролята на Китай на Балканите. Темите разяснява в предаването "Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3 някогашният дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

Именно Китай около срещата 16+1 попадна във фокуса: „ Много е добре, че тази намира се случва у нас. Беше рационално изтеглена у нас незабавно след председателството. И Китай се възползва от тази инерция на България след председателството”, разгласи Поптодорова.

На Ли Къцян следва и среща с Европейски Съюз. „ Това е в действителност огромната среща. И това е подготовка за нея. Направи ми усещане, че се получи една предварителна илюзия. Добре е, че има такива хубави планове от китайска страна, само че следва да забележим реализацията им. Защо са вероятни тези срещи 16+1 – тъй като доста страни попадат отвън регулациите на Европейски Съюз. Като Сърбия и Босна и Херцеговина, в които има огромни китайски вложения. На мен ми се коства, че доста скоро тези китайски вложения ще намалеят”, изясни Поптодорава, като имаше поради и устрема на тези страни да влязат в Европейски Съюз.

И посочи: „ Защото към този момент има инструкция на Европейски Съюз, която цели точно понижаване на нашествието на Китай”. „ Апелът ми е да се гледа реалистично и съществено какво и до каква степен може да създадем. Защото през този формат Китай желае да навлезе в Европа. Големият интерес е Германия, Франция, Италия. Неслучайно от София Къцян отива при Меркел. Но тя отхвърли да пристигна в София. Естествено е, че се получи това вдъхновение, само че би трябвало доста деликатно да разчитаме знаците, изключително когато става въпрос за източни партньори”, разгласи някогашният дипломат в Съединени американски щати.

По тематиката за комерсиалната война и наложението мита от Съединени американски щати към Европейски Съюз и Китай тя сподели: „ Китай разпродава собственостите си в Съединени американски щати. В Съединени американски щати има паника, че Китай и китайски компании крадат технологии. Това, което събира ползите на Европейски Съюз и Китай са тези дейности на президента Тръмп. И по тази причина загатвам директивата против неконтролирано китайско навлизане. Има общи паники сред Съединени американски щати и Европа от китайско навлизане. От друга страна има общ интерес сред Европа и Съединени американски щати против американските мита. И отново споделям, че през този формат Китай търси път към Европа”, добави тя.

Елена Поптодорова е безапелационна, че никой не може да бъде наясно какво може да се чака от идната среща сред Доналд Тръмп и Владимир Путин. „ Това е въпрос за 1 милион $. Тръмп прави тази среща в особоне настройка и подтекст. Първо той ще има тежка среща в Брюксел, където ще става въпрос за пари. После ще се срещне с Тереза Мей. И в Лондон ще бъде посрещнат хладно. На Тръмп му би трябвало нещо, с което би трябвало да се завърне и това е срещата с Путин. Той сигурно може да изкара позитиви от тази среща. За него е значимо да има среща. Представям си, че той ще седне и просто ще каже – „ изтегли се от Сирия”, „ изтегли се от Източна Украйна”. И поради положително отношение има вяра, че ще му бъде отвърнато позитивно. Путин имам вяра, че е доста по-добре квалифициран за тази среща. Докато Тръмп влиза просто със своята увереност”, сподели още Поптодорава и бе безапелационна, че „ няма мощ, която да накара Путин да изтегли съветското военно наличие от Сирия или да бъде противоположен на Иран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР