Какво да направите, след като си купите чисто ново жилище

...
Какво да направите, след като си купите чисто ново жилище
Коментари Харесай

Как да регистрираме имот в нова сграда, ако сме първи собственик

Какво да извършите, откакто си купите чисто ново жилище в нова постройка.  Какво може, би трябвало и е добре да предприемете за вярното ръководство на недвижимата благосъстоятелност, и какви са  сроковете и процедурите в институциите, изяснява Явор Стоев, кредитен съветник в „ Кредитланд “. На фокус са жилищата, продавани от вложител (по-често възприеман като „ строител “) на новопостроена постройка, която е таман въведена в употреба или това следва да се случи. Частен случай би бил такава къща. Взета е поради практиката в столицата, само че с някои нюанси може да се одобри, че констатациите са годни и за останалата част от страната.
 
В локалната работа по геодезия, картография и кадастър

Съвет: в идеалния случай е добре да заявите по едно и също време и издаване на скица на парцела с вписан Вас като притежател, каквато е потребно да имате подръка отсега нататък. Тя няма ограничаване в периода на годност, стига да няма промени в някои от достоверните данни в нея.
Няма да е драма неизпълнението на всичко това, само че в предстоящ миг, когато някому е нужна скица на парцела Ви, ще си благодарите, че към този момент сте извървели процедурата.
 
В данъчното на общината по местоположение
 
От 01.01.2019 година отпадна задължението новите притежатели да заявяват покупка на парцел, като декларирането беше вменено да се случва по длъжностен път. Съответно отпадна и глобата при неподаване на декларация в границите на 2-месечен период от датата на придобиване. Това обаче не би трябвало да Ви успокоява. Въпреки че общината ще разполага с информация за Вашата договорка, подадена им от нотариуса до седмица след нея, не всеки път чиновниците там смогват да я отразят, изключително с всички специфики, описвани в нормалната декларация по член 14, алинея 1 от Закон за локалните налози и такси (ЗМДТ). Затова рекомендацията е да си я подадете при първа опция. Първо, с цел да се начислят навреме налозите за парцела. Второ: в случай че не сте го създали, а след няколко месеца се опитате да вземем за пример да заявите издаване на уверение за данъчна оценка, може да установите, че към момента в Данъчното парцела не се води на Ваше име, а може в този миг да не може да си позволите 2-те седмици период, в които тогава следва да бъде обработена тази декларация.
 istock istock
Особености и препоръки при някои хипотези:

1. Ако сте придобили собствеността не като физическо лице, а като компания, Ви грози глоба при неподаване в данъчната работа в 2-месечен период от придобиването на така наречен „ отчетна стойност “ – информация от счетоводителя по какъв начин е заприходен активът. Това се разказва и в част III в горепосочената декларация. В случай че сте пропуснали този период, можете да декларирате, че парцелът е за жилищни потребности и ще избегнете наказването. Имайте поради обаче, че е доста евентуално да не можете да действате по този начин в общини, където сезонният туризъм е изключително изразен и тълкуването им на законовите разпореждания е по-чувствително.

2. Ако сте придобили парцела преди въвеждане в употреба и постройката продължава да не е е въведена в употреба в период повече от 2 години, откогато е приключена на стадий „ недодялан градеж “ или 1 година, откогато има публикуван за градеж акт пример 15, стартирате да дължите налог за недвижимия парцел (ДНИ). Тогава следва да подадете декларация по член 14 от ЗМДТ, само че образецът по алинея 2, без значение че за градежа към момента липсва документа, неправилно схващан като „ акт 16 “ – уверение за въвеждане в употреба (УВЕ) или позволение за прилагане (РП).

3. Ако декларирате жилището като главно свое жилище, данъкът се дължи с 50% понижение. А в случай че то е главно жилище на разположение с понижена продуктивност от 50 до 100 на 100, данъкът се дължи със 75% понижение.

4. Ако не възнамерявате да населявате жилището през идната календарна година, може да си спестите заплащане на част от „ такса боклук “ (ТБО), като в ноември/декември на миналата година подадете декларация за този факт. Всяка община планува период за подаване и размер (%) на облекчение в своя разпоредба. Тук също означаваме значимостта на общините, където е нормална сезонната претовареност, които биха правили информация за потреблението за вода и електричество, по която да си дадат сметка дали в действителност не се е обитавал парцелът.

Окончателно: Създават електронни партиди на парцелите у нас

Обърнете внимание, че за установяването на избрани обстоятелства в данъчното може да Ви изискат с изключение на документ за благосъстоятелност, по този начин и кадастрална схема/скица, архитектурно систематизиране, площообразуване на постройката, констативен протокол по член 181 от Закон за устройство на територията (за „ недодялан градеж “ на сградата), „ акт 15 “, документ за въвеждане в употреба... Ако не разполагате с тях, ги изискайте от инвеститора/продавача. Изискайте ги, даже и единствено тъй като сте добър собственик.

Партида за електричество

Мит е, че щом постройката е въведена в употреба, значи парцелът Ви е електроснабден. Напротив, въвеждането в употреба е наложително изискване за пускане на процедурата по разкриване на самостоятелни партиди за обособените обекти в постройката. Добрата вест е, че в случай че сте физическо лице, не се постанова Вашата интензивност в нея. Лошата: не става бързо. Процедурата изисква време. И това време е в директна взаимозависимост от няколко условия: по какъв начин е била захранвана постройката по време на строителство – с краткотрайно зареждане, такова от комшия или посредством генератор; кой е изграждал оборудванията по външното ел. зареждане – вложителят или електроразпределителното сдружение, надлежно има ли такива, които подлежат на изкупуване от второто; има ли трансформатори, които изискват включване; има ли съставния елемент от таксата за присъединение на постройката, която да се доначисли за заплащане от вложителя и така нататък Ако всичко се „ отмята “ експедитивно и несъмнено за страните, след няколко седмици може вложителят от името на всички да подаде нужната информация за всеобща регистрация, тъй че в границите на още няколко дни до няколко седмици по-късно да бъдат инсталирани електромери и да бъдат открити и бюрократично партиди на обособените обекти. Ще имате своя потребителски номер, а фактурите се получават към този момент единствено по електронен път.

Описвам тези досадни механически елементи, с цел да стане ясно, че не може да разчитате на зареждане с ток в границите на най-малко месец и нещо или два след въвеждане в употреба на постройката. Съвет: в случай че Ви е необходимо да ползвате през това време, бихте могли да се разберете с вложителя да Ви обезпечи зареждане от неговото краткотрайно, като заплащането на потреблението да бъде, я съгласно доклад на надзорен електромер, я на благосклонност.
 istock istock
Важното е, че за разкриване на партида за електричество Вашето присъединяване се изчерпва с автограф в протокол от извършено общо заседание на етажната благосъстоятелност, в което се взема решение да се открият самостоятелни партиди. В него се упълномощава вложителят да Ви съставлява пред енергото. Всъщност, такова упълномощаване Вие към този момент най-вероятно сте създали по-назад във времето, някъде в хода на придобиването на жилището.

Възможно е все още на подаване на информацията от вложителя за всеобща регистрация на потребителите в новата постройка към момента да не е бил разполагаем вписан документът Ви за благосъстоятелност. В този случай титуляр по партидата ще бъде вписан вложителя и ще се наложи сами (или посредством пълномощник) да се появите в Център за клиенти на сдружението, с цел да го промените със себе си. Помнете, че промяна на титуляр може да извърши единствено новият притежател – нито предходният може, нито това може да стане по длъжностен път.
Ако обаче притежател на жилището е юридическо лице, към откриването на партидата би трябвало неин представител персонално да се свърже, с който води преписката в енергото, че да разпише документите по откриването й. Както знаем, небитовите консуматори са на свободния енергиен пазар. Съвет: има смисъл притежател юридическо лице да подписа контракт за наем за жилището с физическо лице, което да се трансформира в титуляр по партидата за електричество. Така цената за употребяваната ел. сила ще бъде съгласно контролираните цени за крайни битови консуматори, които (към днешна дата) ще се ползват до 31 декември 2025 година. Не че и по-късно няма да се откри метод страната да дотира битовите потребители…
Хубаво е да обърнете внимание на параметрите за Вашето жилище: присъединена мощ, вид на електромера.

Съвети в тази връзка:

1. Ако за оборудването предвиждате специфични и изискващи потребители – бойлер, казан или други, които изискват по-голяма мощ от плановата или трифазно зареждане, против избраната такса за позитивно мнение и за услугата, може да заявите надлежно увеличение на мощността и промяна на монофазния с трифазен електромер. Това обаче може да стане единствено след мероприятията нагоре, довели към този момент до разкриване на партидата.

2. Ако се нуждаете от зареждане на своя електромобил, е допустимо да заявите откриването на нова партида за обект освен за Ваш гараж, ами и за паркомясто или мазе/склад. Става отново с решение на етажната благосъстоятелност и подадени параметри на зарядната станция… И стига да има задоволително мощности в близост.

Партида за вода

Подобно на това с тока, откриването на самостоятелни партиди за вода става след въвеждане на употреба за постройката. Отнема по-малко от 2 месеца. Подаване на цялата нужна документи става от вложителя. В нея попадат осведомителни листове, заявления и така нататък, които би трябвало да бъдат подписани от всеки притежател, само че практиката е това да става или проформа, или посредством упоменатото към този момент упълномощаване. Неизменното решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност също е част от нея. Предпоставка за откриването на партидите са съществуването на инсталирани и пломбирани водомери на всички щрангове в постройката, без изключение, съответно разказано в талони от оторизиран екип. Скоро след подаването на заявката идва екип от локалното ВиК, включително механик, който да огледа осъществяването на инсталациите и инкасатор, който да направи първи доклад на измервателните уреди. След към месец инкасаторът минава наново и изчислената консумация сред двата доклада се открива в първата фактура. В нея проличава новооткритият потребителски, абонатен, или както го назовава съответното ВиК сдружение, номер на новооткритата партида. Съвет: защото фактурата играе ролята и на съобщение, в случай че не получите фактурата си в точния момент, я заради логистични проблеми, я заради „ нулева “ такава, по-добре сами се поинтересувайте в сдружението за номера на партидата.
 istock istock
В умозаключение, в случай че вложителят не Ви потърси за автограф, от Вас ще се желае само да осигурявате достъп до своя парцел и местата на водомерите в него на чиновниците на ВиК сдружението, до момента в който минават за първи и втори доклад в уречения авансово ден и час. Ако сте придобили парцела след момента на подаване на настояването за разкриване на самостоятелни партиди, ще е належащо обаче да информирате ВиК компанията за Вас и документа Ви за благосъстоятелност, тъй че да промените вложителя като титуляр по тази на Вашия апартамент. Важно е това да става в точния момент, тъй като не са редки случаите, в които нечия непозната консумация или пък консумация за общи потребности се начисляват не изключително заслужено и е допустимо да не може да засечете във времето кой, по кое време и какъв брой е дължал в действителност.

Наръчник за новодомци: Какво да имаме поради, когато сме подготвени да влагаме в ново жилище

Съвети:

1. Ако водомерите не са с отдалечено отчитане, подавайте постоянно, по опция ежемесечно, самоотчети на водомерите си в периода и по методите на локалното ВиК, с цел да сте сигурни, че заплащате тъкмо толкоз, колкото сте консумирали.

2. Старайте се да не късате пломбите на водомерите, изключително по време на ремонтните действия, тъй като може да отнесете несправедлива санкция след определяне на този факт.

Партида за газ

Малко по-различно стоят нещата по отношение на газоснабдяването на постройките. Разбира се там, където има такова. Захранването на постройката не зависи от момента на въвеждане на употреба на постройката. Може да се случи при удостоверен за постройката акт пример 15.

Необходимо е инсталацията на цялата постройка да е предходна сполучливо тестванията, след които надзорна комисия издава акт за първичен обзор, ревизионна книга. Наред с друга техническа документи, газоразпределителното сдружение има подготвеност да открива партиди на обособените обекти. Собственикът на подобен обект персонално заплаща такса за присъединение и подписва контракт с сдружението. Инсталацията в границите на жилището би трябвало да бъде изцяло построена, включително инсталиран газов казан. Изпълнителят дава екзекутивна документи. Инсталацията се изпитва. При позитивна развръзка следва монтиране на разходомер и „ загазяване “. Практическият период от момента, в който сте подготвени с инсталацията, досега, в който имате газ, е няколко седмици.
 istock istock
Етажна благосъстоятелност
 
Първите месеци на употреба на новата постройка са решаващи за това до каква степен сполучливо ще се ръководят дейностите по поддръжката в нея. Чудесно е, в случай че вложителят на постройката е сключил писмен контракт с нотариална легализация на подписите с всички притежатели, с което да уреди ръководството на постройката, или си е подсигурил по различен метод заплащането на избрана такса от всички за първите години или две. Това обаче се случва по-рядко. В останалите случаи всичко е в ръцете на етажните притежатели.

Съвет: Участвайте в събранията на етажната благосъстоятелност. Бъдете дейни в предложенията и във вземането на решения. Услугите на професионалните домоуправители усъвършенстват, възползвайте се от тях.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР