Какво би станало ако никой не трябваше да се притеснява

...
Какво би станало ако никой не трябваше да се притеснява
Коментари Харесай

Европа обмисля безусловен базов доход

Какво би станало в случай че никой не трябваше да се тормози за това какво е належащо, с цел да оцелее? Това е въпросът, който мнозина задават сега в Германия и Европа. " Мисля, че няма да има толкоз доста боязън и стрес по този метод ", сподели палестинската имигрантка Марва Фатафта пред „ “ Тя дойде като преселник в Германия, където съумява да построи икономическа база, а в този момент работи за организация Access Now, отдадена на частното цифрово право.
„ Съвсем скоро ми стана ясно, че за мен свободата значи също да бъда финансово самостоятелна ", споделя тя. „ Преди си мечтаех да пребивавам от изкуство, до момента в който не осъзнах, че по този начин в никакъв случай няма да имам постоянен приход и се отхвърлих от тази фантазия ", изяснява тя.
Марва Фатафта е един от към два милиона души, живеещи в, кандидатствали за пилотен план за повсеместен главен приход. От 2019 година насам 122 от тях получават 1200 евро на месец, без никакви условия.
С това изследване Германският институт за стопански проучвания (DIW) и Асоциацията „ Mein Grundeinkommen “ (Моят главен доход) желаят да проучат какви са последствията за обществото от човек, който получава главен приход от страната.
Не всички се възползват
„ Това изследване е голяма опция да прехвърлим теоретичния спор за безусловния главен приход, който ни вълнува от години, в обществената действителност “, споделя Юрген Шуп, шеф на научните проучвания в DIW. „ Искаме да разберем дали заплащането на универсалният и категоричен главен приход за дълъг интервал води до обилни промени в метода, по който хората работят и се усещат ”, прецизира той.
Понятието за категоричен главен приход по принцип е доста елементарно: всеки човек получава закрепена сума на месец от страната, без значение кой е или какво прави. Тя се разграничава от обществената помощ за прехрана, наречена в Германия Hartz-IV, защото безусловният главен приход не може да бъде понижен, нито има обвързване за осъществяване на каквато и да е задача в подмяна. Позволено е да се работи и по този метод да се усилват приходите.
Но каква би била подобаващата сума? По този въпрос доста жители имат доста ясни хрумвания в Германия: междинната стойност е към 1200 евро, което е сумата, предстояща от пилотния план.
За да може страната да има задоволително пари, с цел да може да заплати на всеки човек повсеместен главен приход, съществуват разнообразни финансови модели, като да вземем за пример нарастване на налозите върху наследството и финансовите транзакции. В взаимозависимост от това кой модел се ползва, жителите с по-ниски приходи ще разполагат с повече пари. Така наречената " междинна класа " би имала същата сума пари като в този момент, а най-богатите биха имали малко по-малко.
Укрепване на европейското единение
Идеята за безусловна съществена заплата се разисква в няколко европейски страни. Сега гражданска самодейност желае Европейската комисия (ЕК) да прегледа въпроса. Призовава Европейска комисия да показа предложение за безусловна съществена заплата в целия Европейски съюз за понижаване на районните разлики и подсилване на икономическото и общественото единение в Европа.
Инициативата ще бъде сполучлива, в случай че в границите на една година един милион гласоподаватели от Европейски Съюз я подпишат и в това време се събере избран най-малък брой подписи в седем страни от европейската общественост.
 Финландия реши да спре даването на категоричен базов приход Финландия реши да спре даването на категоричен базов приход
Властите във Финландия взеха решение да закрият пробната стратегия за погашение на безусловния базов приход, по която хиляди тънък...
В момента това към момента е далечна цел. Около два месеца след началото на самодейността към 72 000 жители на Европейски Съюз са я подписали (към 21.11.2020 г.). Но деятелите към този момент са постигнали частични цели, като да вземем за пример в Словения, първата страна, в която е превишен минимумът от 5460 подписа.
„ Там млада и динамична група съумя да доближи до доста младежи посредством Facebook, Туитър и Инстаграм “, изяснява пред „ Дойче Веле “ Роналд Блашке, координатор на акцията в Германия.
Широк спор във
Според Блашке в Полша и Малта публичният спор за безусловния главен приход надали съществува. „ Там няма гражданско придвижване или огромни сдружения, както да вземем за пример в Германия, където, наред с другото, католическото работническо придвижване се занимава с казуса “, прибавя той.
Съвсем друго е това, което се случва във Франция, където сцената на тези, които поддържат универсалния главен приход, е доста по-широка и по-разнородна. " Той варира от екологични придвижвания, посредством начинания за битка с бедността, до демократични течения на мисълта ", споделя Роналд Блашке. Естествено, съгласно държавното управление на Еманюел Макрон, не е допустимо да се мисли за използването на безусловна съществена заплата. " Но към този момент виждате, че дебатът във Франция е доста по-широк, в сравнение с в други страни. "
 Финландия ще вкара обезпечен базов приход за безработните Финландия ще вкара обезпечен базов приход за безработните
От началото на януари Финландия ще вкара нова политика за битка против бедността. Около 2000 жители на страната, които са безработни,...
Швейцария е първата европейска страна, която гласоподава на референдум за изплащането на главен месечен държавен приход преди четири години. Но самодейността се провали: съвсем 77 % от швейцарците отхвърлиха универсалния главен приход.
Проучване: стартира да се реактивира
Въпреки тези неуспехи, концепцията за безусловна съществена заплата неведнъж се разисква още веднъж и още веднъж. Както неотдавна във Финландия: през 2017 и 2018 година 2000 безработни финландски мъже и дами получават месечна съществена заплата от 560 евро, вместо помощ за безработица. Няма заявки, няма формуляри за попълване, няма администрация. И им беше разрешено да печелят колкото желаят в допълнение.
Според резултатите от изследването участниците се възползваха на психическо равнище: усещаха се по-щастливи и спокойни. Икономическата сигурност също ще им даде опцията да тестват нови кариерни пътища, без риск от банкрут в последна сметка. Но на финландския пазар на труда планът нямаше резултат. Средно участниците са работили единствено шест дни повече годишно от хората без категоричен главен приход в изследователската контролна група.
Кой би желал да отиде на работа?
 Беусловен базов приход - безусловна нелепост Беусловен базов приход - безусловна нелепост
Проведеният в неделя (5 юни) референдум в Швейцария за въвеждане на така наречен категоричен базов приход провокира съществени реакции в Българ...
В този смисъл финландското изследване визира един от най-противоречивите въпроси в плана за въвеждане на повсеместен главен приход: критиците се опасяват, че в случай че го получат, множеството хора биха предпочели въобще да не работят.
Към това се прибавя и фактът, че, който не е комбиниран с трудова активност, би понижил натиска върху страната да се бори с всеобща безработица по пореден метод “, споделя политологът Кристоф Бутервеге. „ Дори безработните да могат да разчитат на по-голяма материална сигурност, в сравнение с до момента, казусът със общественото изключване за тези хора отново ще съществува “, споделя той.
Проучване на института за пазарни изследвания „ Splendid Research “ обаче откри, че трима от четирима германци споделят, че ще продължат да работят, без значение от размера на безусловния главен приход, който са получили. Но ще понижат работните часове, с цел да имат повече време за фамилията или за доброволни действия “, споделя Блашке.
Нито Марва Фатафта би желала да напусне работата си, в случай че е получавала главен приход без условия. " Харесвам работата си, не това е казусът ", споделя тя. Но безусловната съществена заплата може да помогне за понижаване на напрежението в доста обстановки. " Би било хубаво, в случай че хората не работят в боязън, а могат да вземат професионални решения с позитивно възприятие ”, акцентира той. " Това се случва, когато вършим нещата, тъй като те са значими за обществото и за нас, а освен тъй като имат пазарна стойност ", заключава той.
* Инфо: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР