Какво би станало, ако Мадрид реши да замрази автономните права

...
Какво би станало, ако Мадрид реши да замрази автономните права
Коментари Харесай

Ултиматумът за Каталуния изтече - какво следва?

Какво би станало, в случай че Мадрид реши да замрази самостоятелните права на Барселона? Член от конституцията, който в никакъв случай до този миг не е задействан в Испания, само че който от ден на ден наподобява като най-вероятната стъпка на премиера Рахой.

 © Българска телеграфна агенция
Член 155-и от Испанската Конституция - за задействането му се заприказва още след противоречивия референдум за каталунската самостоятелност на първи октомври. Какво постановява той?

От 1978-ма година е част от главния закон, признат след рухването на военачалник Франко и дава право на държавното управление в Мадрид да поеме властта в някоя от самостоятелните области, в случай че това бъде належащо. Има и своите условности - планува ръководещите да призоват съответните районни водачи да съблюдават конституцията.

Ако получат отвод, им дава право да замразят автономията и да стартира процедура по прекачване на властта - в тази ситуация Барселона да бъде ръководена непосредствено от Мадрид.

На изключително съвещание нощес обаче, най-голямата партия в каталунския парламент разгласи, че в случай че член 155-и бъде задействан, ще поддържа Карлес Пучдемон за оповестяване на самостоятелност на Каталуния.

Опит на Мадрид да вземе властта със мощ пък би довел до безредици в самостоятелната област - нещо, което испанският министър председател се пробва да избегне. Във вчерашното си изявление пред Народното събрание, Мариано Рахой за следващ път прикани каталунския водач да посочи - оповестил ли е самостоятелност или не. Ако " не ", то тогава следват диалози сред ръководещите и сепаратистите. Ако отговорът е " да ", Рахой беше безапелационен - ще последват всички планувани в конституцията ограничения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР