Каквито и законови мерки да предприемем, ключът е в дигитализацията,

...
Каквито и законови мерки да предприемем, ключът е в дигитализацията,
Коментари Харесай

Боил Банов: Ключът за музейните експонати е в дигитализацията

Каквито и законови ограничения да предприемем, ключът е в дигитализацията, снимането и качването на музейни експонати на цифрови носители, което да улесни работата на всички, които имат отношение. Каквото и да предлагаме, престъпното действие си остава престъпно. Винаги ще има такива, освен в музея в Бяла. Проверяваме всеки сигнал. Ако можеше единствено по фотоси да се опазва културно завещание, това означаваше, че по аукционните къщи щеше да има единствено регистрирани обекти и нищо нямаше да може да минава през границите, а то не е по този начин. Това сподели в " Денят стартира " министърът на културата Боил Банов във връзка кино лентата на Мария Чернева за най-големия музеен грабеж, който демонстрира по какъв начин е обран фондът на музея в Бяла.

Министър Банов разяснява още, че всичко е въпрос на финансиране, по норвежка стратегия досега над 2,5 млн. са дадени за 9 центъра, следва ново сключване и вложение на още доста пари. Търсят се още разновидности за финансиране на цифровизация, сега се възнамеряват други вложения и добави, че в Пловдив може да се приказва съвсем за 100% цифровизация,.
Боил Банов, министър на културата: Регионалните политики са основни за развиването на всяко общество,както и за запазване на културно завещание. На място има кметове и общински препоръки, които нямат отношение към музея. Това, че си разрешават години наред да не назначават шеф на музея, е причина за обири и нещо още по-страшно. В по-голямата част от страната, в по-големите градове музеите се поддържат на съществено равнище като инвентаризация, експонатите са цифровизирани в доста огромна част, казусът е разположен в по-малки обитаеми места. Там става въпрос за липса или доста малко гости.  Разследване на Българска национална телевизия: Най-големият музеен грабеж в България Разследване на Българска национална телевизия: Най-големият музеен грабеж в България
Обществената телевизия ще излъчи документален филм по тематиката на следващия ден, 24 януари в рубриката "В кадър "

Културният министър разяснява, че ключът към културната еднаквост на нашата страна е културно завещание и модерно изкуство.

Бои Банов, министър на културата: Важно е хората да се усетят,че има Председателство, приповдигнат дух и друга културна среда, да усетят града по различен метод.

По тематиката за рушащите здания министърът съобщи, че решенията са в държавна помощ за хората, които в действителност са притежатели на такива здания и сериозен режим по ограничения свързани с изземване в интерес на страната или общината за къщи, които не се стопанисват вярно. Културният министър удостовери, че приготвят законови промени, работят с Австрия,Франция и Германия и с техни експерти за основаване на цели квартали, както е да вземем за пример женският пазар.

В студиото на Българска национална телевизия Банов съобщи, че концепцията за културни ваучери е забавна, само че все още е неприложима. По думите му не може да се управляват парите за културни ваучери кой защо ги харчи.
Боил Банов, министър на културата: Тези 200 лева няма да ги създадат нито по-богати,нито ще създадем с тяхната душeвност на 18 год.
Накрая на диалога министърът изброи основните обекти, в които би трябвало да се влага - Филхармоничната зала в Пловдив,. Националната библиотека " Кирил и Методий ". Той бе безапелационен, че културният туризъм е най-ключовата ниша на България, която може да се развива.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР