Каквито и да са резултатите от състоялите се вчера при

...
Каквито и да са резултатите от състоялите се вчера при
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс“ за особеностите на изборното законодателство в щата Калифорния


Каквито и да са резултатите от състоялите се през вчерашния ден при огромна интензивност първоначални избори за Конгрес и щатски избори в Калифорния, те надали ще отстранен отдавнашната национална схизма - политическите партии в Златния щат (както назовават Калифорния) в никакъв случай не са играли същата роля както партиите на Изток, написа " Ню Йорк таймс ".

Калифорния е известна с самостоятелните си гласоподаватели и слабите си партии. С редки изключение партиите в западния щат по предписание нямат партиен уред, не издигат претенденти, не създават мощни водачи и не разчитат на огромна преданост. И умните глави на национално ниво, вместо да скърцат със зъби поради безконтролната " джунгла на първичните избори ", е по-добре да вникнат във фундаменталната действителност на политиката в Калифорния, показва вестникът.

Изборната система в щата планува класиралите са на първите две места на изборите през юни да се явят след това на балотаж, без значение от коя партия са издигнати. Това е анатема за тези, които одобряват за даденост, че на изборите през ноември би трябвало да има опълчване сред републиканец и демократ. Но в Калифорния това значително не е по този начин.

Между 1914 и 1959 година в щата демократи и републиканци не се разграничават по партийна линия и се явяват като претенденти в първичните избори и на двете партии. През по-голямата част от това време на бюлетините дори не е посочвана партийната принадлежност. И щатските партии не могат да издигат претендент до произвеждането на първичните избори. Случвало се е някой да завоюва и двата избора и да се яви на същинския избор без конкуренция.

През 50-те години, продължава нюйоркското издание, в Калифорния прииждат доста нови хора и става мъчно в кварталите да се провеждат политически организации. Демократи и републиканци идват в щата от всички елементи на Съединени американски щати, носейки най-различни хрумвания за полезностите на своята партия. Така че въведената десетилетия преди този момент процедура за " разбъркване " на първичните избори (с цел понижаване на въздействието на ж.п. бароните и срещу политиката на Изтока) се оказва от огромна изгода.

Даже и през днешния ден в Калифорния партийната изразителност и партиите като цяло нямат огромно значение, твърди създателят на публикацията в " Ню Йорк таймс " и изрежда.

Сенаторът Даян Файнстийн не завоюва през февруари утвърждението на щатската Демократическа конференция, само че всички данни сочат, че тя изпреварва съперниците си с двуцифрена разлика;

Арнолд Шварценегер, последният републиканец, заемал щатска изборна служба, се отхвърли от партията си и поддръжката за Доналд Тръмп; някогашният губернатор оформи дисидентска група от умерени републиканци под името " Нов път за Калифорния " ;

Регистрираните гласоподаватели без партийни желания са в този момент една четвърт от електората в Калифорния; преди две години делът им е бил два пъти по-малък.

По същата тематика " Лос Анджелис таймс " показва, че възприетата през 2010 година система заелите първите две места в първичните избори да се явят през ноември на балотаж, е считана за опция електоратът да бъде по-добре показан. Според вестника тази система е по-добра от това през есента да има конфликт сред " извънредно ляв и извънредно десен " претендент, издигнати след " свръхпартийни " първоначални избори. Вестникът цитира Мелинда Джаксън, политолог от щатския университет в Сан Хосе, която счита, че балотажът сред първите двама от първичния избор " тотално трансформира тактиката на претендентите ".

Вестникът отбелязва, че претендентите за губернаторския пост в Калифорния и техните съдружници са похарчили над 75 милиона $ в напъните си да убедят гласоподавателите преди първичните избори във вторник. Въпреки че това не е най-скъпата предизборна акция в историята на щата, в този момент е усъвършенстван върхът за разноски на самостоятелни групи в поддръжка на претенденти за губернатор - общо 34,4 млн. $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР